Råsunda skola. Foto: Google street view

Elever och pedagoger hemskickade efter coronautbrott

Fem elever och en pedagog testade positivt för covid-19. Det gjorde att Råsunda skola skickade hem hela mellanstadiet, som nu får fjärrundervisning.

  • Publicerad 16:28, 31 mar 2021

Det var fredagen den 26 mars som Råsunda skola blev informerade att fem elever och en pedagog hade testats positivt för covid-19. Därefter kontaktade skolans förvaltning Smittskydd Stockholm om hur de skulle gå tillväga.

– Utifrån samtalet tyckte vi tillsammans med dem att det var så pass spritt att vi valde att förlägga undervisningen till fjärrundervisning för mellanstadieeleverna, säger Susanne Franzén.

Inte första gången skolan stängs

Vid lunchtid i fredags skickade skolan hem alla mellanstadieelever samt deras pedagoger. De elever som var i behov av omsorg fick gå till fritids.

Eleverna ska även vara hemma resten av den här veckan, men får undervisning via videotjänsten Microsoft Teams. De får återvända till skolan efter påsklovet.

Det är inte första gången elever skickas hem efter ett coronautbrott.

– I vintras stängde vi bara ner årskurs ett då vi såg en lokal smittspridning där, men främst på grund av personalbrist då fyra pedagoger hade testats positivt för covid-19, säger Sofia Nybom, biträdande skolchef på barn- och utbildningsförvaltningen.

Eleverna i andra årskurser fick äta i klassrummet för att förhindra ytterligare smittspridning.

Smittspårning

När en elev eller pedagog testar positivt för covid-19 kontaktar skolan utbildningsförvaltningen som sedan följer Folkhälsomyndighetens och Smittskydd Stockholms rekommendationer. Skolan gör också en smittspårning.

– Vi kartlägger löpande genom att lägga in informationen i en excelfil som sedan delas med förvaltningen. I excelfilen finns information om att en smittspårning har gjorts, att vi har meddelat alla som har varit i kontakt med smittbäraren de senaste dagarna och vilket insjunkningsdatum det är. Sedan har vi avstämningsmöten med förvaltningen, ibland flera gånger om dagen, säger Susanna Franzén.