Sol och värme är inte endast av godo. Det uteblivna regnet har gjort markerna i och runt om Göteborg mycket torra. Och SMHIs prognoser visar inget regn de närmaste veckorna.

Det innebär att brand i skog och mark blir svåra att hantera. Nu meddelar kommunen att efter samråd med Räddningstjänsten Storgöteborg är det beslutat om förbud mot att elda och grilla i skog och mark:

"Förbudet gäller all eldning och grillning i skog och i markområden som ligger så nära skog att elden lätt kan spridas dit."

Och enligt SMHI förväntas inget regn på över en vecka.

Grilla på tomten

Samtidigt är det fortfarande tillåtet att elda och grilla på tomten, på innergårdar och gårdar till flerbostadshus, på kolonilott och i parker, förutsatt att markägaren tillåter eldning och grillning.

Göteborgarna kan även fortsätta att grilla på fasta grillplatser i skog och mark till exempel på en badplats eller vid ett vindskydd i skogen, och att använda olika typer av friluftskök som drivs av gas eller vätska. Däremot får man inte använda engångsgrill eller annan grill som du tagit med till dessa platser.

Räddningstjänsten uppmanar till försiktighet:

"Även där eldning och grillning är tillåtet – använd sunt förnuft! Kom ihåg att det alltid är du som eldar som är ansvarig om något går fel, även om du följer riktlinjerna. Var därför alltid försiktig och se till att utrustning för att släcka finns nära till hands. Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot eldningsförbudet kan dömas till böter."

Förbudet kan komma att skärpas och alla invånarna är skyldiga att hålla sig uppdaterad om vad som gäller, uppger Räddningstjänsten.