– Vi minskar bullret för djur och människor och får en säkrare arbetsmiljö. Vi får även mer detaljrik data vilket gör att vi kan minska riskerna för strömavbrott, säger Lena Berglund, regionchef nord på elbolaget Eon i ett pressutskick.

Flög i Åkersberga

Förra tisdagen, 5 april, visade Eon upp tekniken med autonom drönarbesiktning av elnätet och genomförde drönarflygning på ängen bakom Enebackens äldreboende i Åkersberga.

Med på visningen var även andra elbolag, myndigheter och media.

– Eon har kommit långt i utvecklingen av drönare för inspektion av elledningar, men hela branschen visar på stort intresse för tekniken, säger Lena Berglund.

I arbetet med drönare samarbetar Eon bland annat med företaget Airpelago. De köper även in de drönare som behövs. Enligt Lena Berglund rör det sig om ett ett ”betydande antal”. Airpelago utbildar piloterna i nära samarbete med Eon så att de ska veta de ska söka efter när de kollar elledningar och stolpar.

Mindre utsläpp

Efter påsk är det meningen att Eon ska börja inspektera elnätet med hjälp av drönare, bland annat på Ljusterö och omkringliggande öar.

– Fördelarna med drönare framför helikopter är framförallt att koldioxidutsläppen minskar. Att vi nu besiktar med drönare istället för helikopter de här 14 milen elnät i Österåker innebär att vi minskar CO2-utsläppen med ett halvt ton.

Enligt Lena Berglund innebär satsningen troligen att man helt kommer sluta inspektera elnätet med helikopter i Österåker. Däremot kommer helikoptrar fortfarande användas då man kapar träd vid ledningsgator eller behöver lyfte bort nedfallna träd på elledningar.