Uppifrån. Med drönarna kan man se och filma skador på elnätet på hög höjd, medan piloten står kvar på marken och styr. Foto: Eon

Elbolag ersätter helikoptrar med drönare

Från och med nu kommer kraftbolaget Eon genomföra sina årliga besiktningar av elnätet med drönare. Förra veckan visade bolaget upp tekniken i Österåker.

  • Publicerad 08:15, 14 apr 2022

Pilot. Drönarna är utrustade med kameror så att man lätt kan upptäcka skador på elnätet. Foto: Eon

– Vi minskar bullret för djur och människor och får en säkrare arbetsmiljö. Vi får även mer detaljrik data vilket gör att vi kan minska riskerna för strömavbrott, säger Lena Berglund, regionchef nord på elbolaget Eon i ett pressutskick.

Flög i Åkersberga

Förra tisdagen, 5 april, visade Eon upp tekniken med autonom drönarbesiktning av elnätet och genomförde drönarflygning på ängen bakom Enebackens äldreboende i Åkersberga.

Med på visningen var även andra elbolag, myndigheter och media.

– Eon har kommit långt i utvecklingen av drönare för inspektion av elledningar, men hela branschen visar på stort intresse för tekniken, säger Lena Berglund.

Drönarsatsning. Lena Berglund, regionchef på energibolaget Eon. Foto: Stefan Källstigen

I arbetet med drönare samarbetar Eon bland annat med företaget Airpelago. De köper även in de drönare som behövs. Enligt Lena Berglund rör det sig om ett ett ”betydande antal”. Airpelago utbildar piloterna i nära samarbete med Eon så att de ska veta de ska söka efter när de kollar elledningar och stolpar.

Mindre utsläpp

Efter påsk är det meningen att Eon ska börja inspektera elnätet med hjälp av drönare, bland annat på Ljusterö och omkringliggande öar.

– Fördelarna med drönare framför helikopter är framförallt att koldioxidutsläppen minskar. Att vi nu besiktar med drönare istället för helikopter de här 14 milen elnät i Österåker innebär att vi minskar CO2-utsläppen med ett halvt ton.

Enligt Lena Berglund innebär satsningen troligen att man helt kommer sluta inspektera elnätet med helikopter i Österåker. Däremot kommer helikoptrar fortfarande användas då man kapar träd vid ledningsgator eller behöver lyfte bort nedfallna träd på elledningar.

Drönare. Som en liten prick flyger den lilla fjärrstyrda luftfarkosten och spanar. Foto: Eon

Drönare

Drönare, även kallat obemannad luftfarkost eller UAV är ett samlingsnamn på obemannade motordrivna farkoster som kan flyga själva eller fjärrstyras.

Drönare finns i olika storlekar från några hundra gram upp till farkoster med flera tons vikt.

Användningsområdena är många: som leksak, för tävlingsflygning, foto- och videodrönare och drönare för industriella eller militära ändamål.

Flygning med drönare regleras av lagar och föreskrifter som gäller för all luftfart.

För drönare som väger max 250 gram krävs inget drönarkort och åldersgräns saknas.

Källa: Wikipedia

Visa merVisa mindre