Polisen utreder mordbrand i Skuru efter att parkerade bilar förstörts. Foto: Johan Kristensen

Elbilar exploderade – branden spred sig till hus i Nacka

Skurubon Robert Andersson väcktes av en explosionsartad brand som totalförstörde hans båda bilar och ytterligare två natten till torsdagen. Polisen misstänker att branden som även spred sig till ett hus var anlagd.

  • Publicerad 07:46, 16 sep 2021

Elden har släckts men brandlukten sticker fortfarande i näsan. Klockan är strax efter nio på torsdagsmorgonen när Robert Andersson kommer gående upp för Kapellgränd i Skuru.

– Vi ska till Nacka och få hjälp av försäkringsbolaget att ordna en hyrbil, säger han.

”En elbil som exploderade”

Han väcktes av en explosion strax före klockan ett på natten.

– Det var en elbil som exploderade. Det bara small och var ljuslågor. Vi försökte flytta de andra bilarna men det gick inte. Våra två bilar är totalförstörda, säger Robert Andersson, 59.

Granne. Grannen Helli Johansson hörde explosionerna och trodde först att det var skottlossning. Foto: Johan Kristensen

Bakom polisens blå avspärrningsband ligger förvriden plåt, bränd plast och glaskross huller om buller. På den sotiga förrådsväggen sitter en laddbox för elbilar.

Tak och motorhuven saknas helt på en av bilarna. Lågorna spred sig till huset intill och slukade stora delar av altanräcket. En glasruta exploderade och har ersatts med en spånskiva.

Ett trettiotal meter bort, på Skuru backe, bor Helli Johansson, 84, och maken Stefan Johansson, 84. De är omskakade av händelsen.

– Det small fruktansvärt. Jag trodde att det var någon som sköt. Sedan såg jag ett starkt ljussken som lös upp hela rummet och såg hur det brann. Jag hoppas att branden inte var anlagd, säger Helli Johansson.

Polisen utreder. Polisen misstänker att branden var anlagd. Foto: Johan Kristensen

På torsdagsmorgonen stod en polisbil parkerad på Kapellgränd och poliser bevakade avspärrningen.

– Brandorsaken ska undersökas av tekniker som förhoppningsvis får fram brandorsaken. Just nu misstänker vi att branden har startat i en parkerad bil och att den var anlagd. Sedan får utredningen visa om det stämmer, säger Towe Hägg, presstalesperson för polisen i region Stockholm.

Har ni någon misstänkt för brottet?

– Vi har ingen gripen för brottet.

Ingen människa skadades fysiskt i branden, enligt polisen.