När det lackar mot jul lever Callum Bloodworth upp lite extra.

– Jag är uppvuxen i Storbritannien och det har alltid varit lite olika traditioner. Ibland har vi firat den 25 december och ibland den 24. Jag är mer för efterrätter än maten och älskar att samlas och pynta julgranen. Inomhus har vi så mycket pynt det går och jullådan är framtagen, säger han när Mitt i träffar honom i mitten av november.

Med släkt i både Gävle och Småland är familjen ofta tidig med att ställa in gran och göra juligt i radhuset i Gustavalund. I år kom granen upp den 17 november.

– Vi åker ofta runt och firar, men vill gärna ha det uppe tidigt i och med att vi inte är hemma på själva julafton.

Under uppväxten i England och Småland var böcker ständigt närvarande i hans liv och sedan några år ägnar han delar av sin fritid till att skriva själv. Nyligen släpptes hans tredje bok och till skillnad från de två tidigare är nu julen central.

– Det är kärlek och vänskap, lite sorg och mycket jul, säger Callum Bloodworth.

Boken handlar om bästa vännerna Elsa och Sophia som vill hjälpa ensamma med sällskap och julfirande.

– De har bestämt sig för att hyra en ombyggd skåpbil. I den ska de åka runt till folk som är ensamma eller inte har någon att fira jul med. Det blir ett litet mobilt julfirande, säger han.

Lokala inslag

I boken har Sophias pappa gått bort, så hon är lite ensam och tänker att fler är i liknade sits.

Boken utgår från Drottningholmsmalmen där en av karaktärerna bor. Att det blev platsen kom efter att Callum hyrt en stuga på området när hans mamma var på besök. Han gick redan då i skrivartankar och hittade en miljö han ville använda.

– Julromaner handlar väldigt mycket om miljö. Det är väldigt fint i Drottningholm på julen och vid julmarknaden. Det är extremt vackert och väldigt speciellt med det gamla och arkitektritade villor.

Fler lokala inslag finns i boken. Dels åker karaktärerna till Ekerö centrum och visst finns även andra inslag som de flesta Mälaröborna känner igen.

– Ett av mötena handlar om att de träffar en person som måste in till stan för att bussen inte kommer från Ekeröhållet, där har man ju varit, säger han.

Gillar möten

Den genre han nu skrivit är en personlig favorit som han ofta väljer för egen avkoppling.

– Just julböcker, men även feelgood och kärleksromaner älskar jag. Jag läser det och ville testa att skriva en själv. Sedan gillar jag möten och att höra folks historier. Jag har en nyfikenhet i människor, säger han.

Han vill inte lova något, men stänger inte dörren till en uppföljare.

– Den är fristående och slutar inte med en cliffhanger, men det är inte omöjligt.

Mer från Mälaröarna vill han gärna skriva.

– Jag älskar miljön och skulle gärna återkomma till den. Sedan om det blir samma karaktärer eller story får jag återkomma till, säger Callum Bloodworth.