Lyssna på podden om Ekebäck här.

Likt den bohuslänska skärgårdsidyllen slingrar sig de trånga villagatorna uppför berget. De varsamt renoverade sekelskifteshusen i trä ligger tätt omgivna av lika gamla fruktträd och vitmålade staket.

Att Ekebäck under de senaste decennierna blivit ett eftertraktat område för unga familjer med god ekonomi och högsvävande renoveringsdrömmar är ett tydligt mönster – så pass tydligt att det nu skrivits en bok om platsen utifrån generationsskifte och gentrifiering.

Spårvagn blev startskottet

I den nyligen utgivna boken Villaliv i Ekebäck av Kerstin Gunnemark, professor emerita i etnologi vid Göteborgs universitet, berättas den hundraåriga historien om Ekebäck.

Göteborgskännaren Mattias Axelsson har läst boken och fascinerats av berättelsen som kan delas in i tre olika epoker: Nybyggarna, proggarna och renoverarna.

– 1907 började området bli intressant att bebygga när man drar fram spårvagnen mellan Majorna och Långedrag och hållplatsen som nu heter Kungssten byggs.

Många butiker

I huvudsak var det bland annat hamn- och varvsarbetare som köpte tomterna. För att spara pengar delade flera familjer på husen och man hyrde även ut rum. Många odlade själva och planterade även fruktträd, många finns fortfarande bevarade.

– Från början betraktas Ekebäck som en fattig kåkstad, men för de flesta blir det ändå ett lyft att flytta från en, ofta illa skött, hyreslägenhet och bygga sitt eget hus.

Vid den här tidpunkten fanns det även många butiker i området som speceriaffärer, fiskaffär, frisör, tobaksaffär och järnhandel.

Proggarna flyttar in

– I mitten av 1900-talet har husen blivit ganska gamla och nedgångna, samtidigt som allt fler vill flytta till moderna lägenheter i de nybyggda miljonprogramsområdena, säger Mattias Axelsson.

Det öppnar upp för en ny målgrupp i Ekebäck.

– Under 60- och 70-talet så byter området ganska mycket karaktär. I boken beskriver Kerstin Gunnemark att "husen utgjorde ett billigt boende för vänstersympatiserande konstnärer och kollektiv". En intervjuperson beskriver området som " ganska proggigt".

Höjd status

Under stora delar av 1900-talet dras Ekebäck med dåligt rykte och det har till och med föreslagits att man ska byta namn på området.

– Idag är det istället tvärtom. Att Stena Fastigheter valt att kalla sitt nybyggda kvarter intill Pennygången för Ekebäckshöjd talar för att Ekebäck idag är ett område som man mer än gärna vill förknippas med, säger Mattias Axelsson.