"Tjugo", hörs från en röst från den lilla högtalaren på bordet i kafeterian på Haninge kulturhus. Anna Nowicka riktar sin telefon till Elena, som är på sin första lektion, och hon prickar korrekt in "20" bland de tre alternativen.

Just denna dag är det fyra ukrainare som deltar, ivriga att lära sig svenska.

– Jag såg på Facebook att det skulle vara ett event där man kunde lära sig svenska. Jag kände att det skulle vara bra att lära sig språket och få grundläggande kunskap, säger ukrainaren Kataryna.

Varför är det viktigt för dig att lära dig svenska?

– Det är skönt när man kan lära sig något och inte känna sig lika vilsen. För mig är det också ett sätt att visa tacksamhet mot landet och folket som tagit emot och hjälper oss i den här situationen.

Detta är fjärde tillfället Kataryna, som även tagit med sig sin mamma Olga, får lära sig svenska av Anna Nowicka. Kataryna har redan bred kunskap inom flera andra språk, däribland engelska, och uppskattar Annas sätt att lära ut.

– Jag är väldigt tacksam för Anna som får kämpa en hel del med oss och våra uttal. Hon är väldigt duktig på att framföra information, hon förklarar enkelt och lär oss det som är viktigast för oss att kunna, säger Kataryna.

Tillsammans med sin mamma och sin sjuåriga dotter bor ho hemma hos en familj i Vendelsö. Tidigare besök i landet var en faktor till att de till slut hamnade här när de var tvungna att lämna sitt liv och kriget i Ukraina.

– Vi är väldigt tacksamma till familjen som tagit emot oss och till alla här som hjälper vårt folk. Det känns skönt att veta att vi inte är ensamma i den här röran.

"Jag har inte pengar, men jag har tid och kunskap"

De ukrainare som får skydd enligt massflyktsdirektivet har inte har rätt till svenska för invandrare, SFI. Istället får de hitta andra sätt att lära sig svenska.

Anna Nowicka, som har en lång bakgrund som lingvist och språklärare, kände att om det är något hon kan stötta nyanlända ukrainare med så är det med språket.

– Jag har inte pengar att skänka, men jag har tid och kunskap, så varför inte?

Uppväxt i Polen lärde sig Anna Nowicka svenska för cirka 20 år sedan, då för att kunna arbeta som tolk och översättare inom bankvärlden. När hon senare insåg att det var roligare att lära ut språk så bytte hon inriktning.

Sedan ett par år tillbaka bor hon i Sverige och arbetar nu bland annat på Haninges vuxenutbildning som lärarvikarie inom SFI. Men ukrainska är inte ett språk hon behärskar.

– Ukrainska är väldigt nära polska, så vi förstår varandra rätt ofta utan tolkning. Annars är Kataryna väldigt duktig på engelska, så då kan jag förklara till henne så får hon ta vidare det på ukrainska till resten, säger Anna.

Fick hjälp av barn vid undervisning

Tidigare tillfällen har det varit så många som tio deltagare. Men vissa har fallit bort då de hittat jobb eller fått plats i skolan.

– De är ganska angelägna om att vara här, de pluggar och deltar väldigt aktivt. De ställer många bra frågor, även de som inte kan mycket engelska.

En väldigt hängiven deltagare var Katarynas sjuåriga dotter. I ett av de första tillfällena utnyttjade Anna att hon var så nyfiken och lät henne skriva ner det kyrilliska alfabetet (som används inom ukrainska) och sedan det latinska.

– Sedan var hon också bäst på att uttala allt, barn har inga fördomar. Så jag sa till alla att lyssna på henne, säger Anna.

– Hon kommer nog vara den första av oss att lära sig svenska ordentligt, säger Kataryna med ett skratt.