Det var i strax innan jul 2020 som chockbeskedet kom om att Unga Örnars verksamhet i Jakobsberg skulle behöva läggas ner. För många var det ett tungt besked eftersom den öppna verksamheten på Sångvägen funnits i femtio år.

Och under hela 2022 och 2023 har man hållit stängt, med undantag för ideella insatser under vissa kvällar.

– Jag och de andra ledarna har kämpat så hårt och det har varit en enorm emotionell investering. Barnen har frågat mig varje vecka när parken ska öppnas igen. Vi har kämpat på ideellt så mycket vi har kunnat, säger ledaren Charbel Toma.

Högljudda protester

Orsaken till nedläggningen var att kommunen beslutade om ett nytt regelverk kring vilka som skulle få föreningsstöd och på vilka grunder. Där platsade inte Unga örnar in.

Efter beslutet höjdes upprörda röster – bland annat från barn och ledare som protesterade utanför kommunhuset med plakat.

Vallöfte från S

Men under valrörelsen kom en ljusning när Socialdemokraterna gjorde det till sitt vallöfte att Unga örnars parklek skulle öppna igen. Sedan maktskiftet har ett nytt stöd utretts och i maj förra året klubbade kultur-, demokrati- och fritidsnämnden de nya riktlinjerna. I måndags kunde verksamheten öppna igen.

– Vi var oroliga om vi skulle hämta oss efter att ha varit borta i två år. Men det vällde in barn och vi återhämtade oss på två timmar. Äntligen var det fullt i korridorerna igen, vi gjorde alla-hjärtans-dag-pyssel, barn spelade pingis. Vi märkte på en gång att det här hade saknats, säger Charbel Toma.

Gamla ledare från förr kom förbi och sa grattis.

– En mormor kom hit och hälsade på. Hon gick i parken när hon var liten, även hennes dotter gjorde det och nu gick hennes barnbarn här.

Regler kring stödet

Sedan beslutet om nedläggningen har Charbel Toma engagerat sig i Socialdemokraterna och sitter nu som ersättare i kultur-, demokrati- och fritidsnämnden. Han säger att vallöftet och arbetet med det nya stödet redan var på gång när han anslöt sig till partiet.

Nu kommer Unga örnar hålla öppet varje eftermiddag från klockan 13 till 20 måndag och tisdagar och 13 till 17 resterande vardagar.

– Stödet är lite mindre än tidigare, men vi får igen en del av pengarna i form av lovstöd som vi måste söka separat. Och det finns en del regler som måste följas för att få stödet. Vi kan exempelvis inte ha öppna språkförskolan kvar, säger Charbel Toma.