Massagesalonger är ibland platser för sexförsäljning och fruktansvärda arbetsvillkor i övrigt, enligt polisen. Foto: Mostphotos

Efter tips om sexförsäljning - polisen kontrollerade 14 massagesalonger

Låga priser, massage på madrasser på golvet och bara män som bokar tid. 14 kontroller av massagesalonger gav polisen indikationer om det kan förekomma sexförsäljning på samtliga ställen. "Grov organiserad brottslighet", säger polisen Linda Törngren.

  • Publicerad 13:03, 19 nov 2021

Kvinnorna som erbjuder sexuella tjänster också är brottsoffer.

Polisen inspekterade nyligen 14 massagesalonger i Stockholms kommun med syftet att kontrollera om det såldes sexuella tjänster där.

Utvalda ställen

Det rörde sig inte om slumpmässiga kontroller av branschen utan ställen som polisen på förhand fått tips om.

– Det här salongerna ligger ofta i bostadshus, i bottenplan, så de har ögonen på sig, folk reagerar på saker i sina egna kvarter, säger polisen Linda Törngren, chef på människohandelssektionen i Stockholm.

De jagar männen som begår sexuella övergrepp på nätet

Delar av ett nätverk

Gemensamma nämnare för salongerna är att ofta ägare och har kontakt med varandra sinsemellan. Enligt polisen handlar det om grovt organiserad brottslighet där kvinnorna i fråga ofta jobbar under usla arbetsförhållanden utan att kunna tala varken svenska eller engelska. Dessutom bor ofta kvinnorna på salongerna.

– Jag tycker det är viktigt att poängtera att de här kvinnorna som erbjuder sexuella tjänster också är brottsoffer och befinner sig i en väldigt utsatt situation, säger Linda Törngren.

Kondomer och glidmedel

Inga sexköp rapporterades vid tillslagen. Däremot uppgav polisen att de hittat sånt som gör att de misstänker att sexuella tjänster erbjuds på samtliga ställen. Mer specifikt rörde det sig om exempelvis kondomer och glidmedel, att massage erbjuds i sängar eller på en madrass på golvet istället för på massagebänkar. Priserna är också orimligt låga per timme för att verksamheten ska bära sig, enligt Linda Törngren.

– Det är nästan bara män som kan boka tid på salongen och de annonserar öppet om erotisk massage på skyltar inne salongen och på sin hemsida.

Ni har inte gjort några anmälningar?

– Nej finns saker som indikerar att sex säljs, byggstenar som vi använder för att kartlägga det här problemet. Men just nu har vi ingen misstanke om brott. Hade vi haft misstanke hade vi gjort en anmälan.

Vad händer nu?

– Vi arbetar proaktivt genom att kartlägga de här salongerna vidare. Men genom att tala med journalister, så att informationen sprids och göra fler oanmälda besök gör vi det svårare att bedriva den här sortens verksamhet.

Nytorgsmannen döms till fem års fängelse

Polisens jobb: Stoppa sexhandeln i Årstaberg

Polisen slog till både i stan och i förorten

Totalt gjorde polisen arbetsplatsinspektioner på 14 massagesalonger på Kungsholmen, Östermalm, Södermalm och Hammarbyhöjden.

Salonger i Hägersten, Aspudden, Årsta, Bagarmossen och Östberga fick också besök i samband med inspektionerna.

Vid samtliga deltog även andra myndigheter och personal från den lokala polisen.

Totalt finns det cirka 300 massagesalonger i Stockholm.

Tillslagen gjordes inom ramen för Empact, en europeisk samverkan som leds av Europol. Syftet med insatsen var att förbättra lägesbilden avseende människohandel i Europa samt identifiera individer som exploateras i människohandel och i förlängningen lagföra gärningspersoner.

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre