Mitt i har tidigare skrivit om stadens planer på att bygga en ny skola på Solhems bollplan, ett förslag som fått kritik av grannar i området.

Nu presenterar stadsbyggnadskontoret ett nytt förslag på var den nya skola för barn som flyttar in i nya Bromstensstaden ska ligga.

Förslaget är att bygga skolan på Bromstens idrottsplats.

Därmed är det inte längre aktuellt att placera skolan på Solhems bollplan som ligger på andra sidan järnvägen. Det hade gjort att skolbarn från Bromstensstaden hade behövt passera Bromstensvägen på vägen till skolan.

– Vi har gått igenom de förutsättningarna som finns, det var elva olika placeringar som man tittade på. Utredningen har konstaterat att utifrån barnperspektiv och stadsbyggnadsperspektivet, är Bromstens idrottsplats den bästa placeringen, säger Joakim Larsson (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden och fortsätter:

– Man måste titta på skolvägar, vad som är rimligt för att små barn ska kunna ta sig till och från skolan.

"Har kämpat för det"

Håkan Serdén i nätverket För Spångas framtid, som har varit drivande i protesterna mot att placera skolan på Solhems bollplan välkomnar förslaget.

– Det är jättebra, vi har kämpat för det sen det blev bekant i början av året. Spånganätverket har haft stor betydelse, vi har satt press på lokala politiker. Politikerna har känt flåset i nacken. säger han.

Invånarnas synpunkter att inte bygga på Solhems bollplan har påverkat stadens förslag att bygga skolan på Bromstens idrottsplats, medger Joakim Larsson.

– Det är alltid viktigt att man hör de som bor i området. Vi har även fått ta hänsyn till att en kraftigt befolkningsutveckling väntar i Bromstensstaden. Det här är det bästa för barnen, säger Joakim Larsson.

Samma utrymme för idrott

På Bromstens idrottsplats finns i dag två större bollplaner, en med naturgräs och en med konstgräs.

Enligt stadens utredning går det att få samma kapacitet för fotboll som i dag när skolan står klar, trots minskad yta för idrott, detta genom att en idrottshall byggs på platsen och att kvarvarande ytor för bollplaner, liksom Solhems bollplan, alla föreslås få konstgräs.

– Vi kompenserar för idrottsytor som försvinner och får samma kapacitet som i dag. Samtliga planer, även Solhem, får konstgräs och på Bromstens idrottsplats byggs en idrottshall, säger Larsson.

Den nya skolan kan stå klar 2026.

LÄS ÄVEN: Förslaget: Bygg en skola på Solhems bollplan

LÄS ÄVEN: Kritiken växer mot förslaget om skola på Solhems BP