Det är bland annat träpallar, kartonger, papperspåsar och hushållsavfall som dumpats på marken den senaste tiden berättar Alexandra Fleetwood, pressansvarig på Stockholm vatten och avfall (Svoa) om Berslagsplans återvinningsstation.

– Oavsett om det är från privatpersoner, butiker eller företag så är det en väldigt olycklig situation. Mycket av det lämpas överhuvudtaget inte för återvinningsstationer, säger hon.

Bild från återvinningen på Bergslagsplan i januari.

Bild från återvinningen på Bergslagsplan i januari.

Läsarbild

Fördubblar städningen

Sedan 1 januari ansvarar Svoa för stadens återvinningsstationer, eftersom Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) avvecklats.

Beskedet från Alexandra Fleetwood är tydligt:

– Vi kommer öka städningen av stationen, från två till fem gånger i veckan.

Kerstin Eriksson hoppas det blir ordning på sopdumpningarna vid Bergslagsplan.

Kerstin Eriksson hoppas det blir ordning på sopdumpningarna vid Bergslagsplan.

Filip Magnusson

Att städningen av stationen, som ligger intill St1:s mack på Kirunagatan, ska ske fem gånger i stället för två är välkommet bland de boende i närheten.

– Det har bara blivit värre under åren jag bott här. Så fort det städats växer sophögarna upp igen, både möbler och däck dumpas här, säger Vällingbybon Anette Eriksson som Mitt i träffar vid stationen direkt efter att den städats.

Långvarigt problem

– Vi anstränger verkligen oss för att det ska vara så snyggt det kan vara. Får vi vetskap om problem åtgärdar vi direkt, säger Alexandra Fleetwood.

Såhär har det sett ut vid återvinningsstationen intill St1-macken vid Bergslagsplan sista tiden.

Såhär har det sett ut vid återvinningsstationen intill St1-macken vid Bergslagsplan sista tiden.

Läsarbild

Fuldumpningarna vid Bergslagsplan har varit ett problem i många år.

– Dumpningarna kostar kommuninvånarna, och även St1 i detta fall, onödigt mycket pengar. Vi har koll på stationen och kommer följa upp den, säger Fleetwood.

St1: Hoppas skötseln fungerar

St1 har tidigare sagt till Mitt i att tömningarna är kanske viktigaste frågan för att förbättra situationen vid Bergslagsplan.

– Vi har en bra dialog med Stockholm vatten och avfall, vi hoppas skötseln kommer fungera framöver och att vi ska kunna erbjuda en ren och fin marknadsplats, säger Frida Nilsen Mrad, kommunikationschef på St1.

Klurigt att anmäla

Att förstå hur man anmäler en skräpig och överfull återvinningsstation i Stockholm – vilket kan leda till mer tillsyn från Svoa – är dock inte det lättaste.

Svoa har satt upp QR-koder vid stationerna om städning och tömning, men på själva stationerna står inget om hur man felanmäler.

Hänvisade till Svoa:s hemsida

Avvecklade FTI hänvisar till avfallsportalen Sopor.nu för felanmälningar – dit Stockholms stad ännu inte är anslutna.

Enligt Alexandra Fleetwood är stockholmare som vill felanmäla en station just nu hänvisade till Svoas hemsida.