Hans-Cristian Nyström lämnar sitt uppdrag som kyrkoherde i Kungsängen-Västra Ryds församling. Foto: Sofi Sandström / Mitt i

Efter personalens larm: Nu avgår kyrkoherden i Kungsängen

Anställda larmade om tystnadskultur, hög personalomsättning, kränkningar och utskällningar. Efter Mitt i:s granskning avgår nu kyrkoherden i Kungsängen-Västra Ryds församling, Hans-Cristian Nyström, till följd av uppgifterna som framkommit.

  • Publicerad 17:07, 12 mar 2021

Nu bekräftar kyrkofullmäktiges ordförande Anders Åkerlind (Hembygdens kyrka) att kyrkoherden i Kungsängen-Västra Ryds församling, Hans-Cristian Nyström, slutar.

Anställdas larm inifrån församlingen: "Kyrkoherden fryser ut och skäller på medarbetare”

– Han har slutat sin tjänst hos oss och går vidare. Vi skiljdes åt som vänner. Han sa inte upp sig, vi sa inte upp honom. Han har nu semester, därefter är han arbetsbefriad tills vi kommit överens om när han ska avsluta sin tjänst rent formellt, säger Anders Åkerlind, kyrkofullmäktiges ordförande.

Nu tystnar körerna i Kungsängens församling

Varför slutar han?

– Vi satte oss ner och resonerade om framtiden och då kom vi fram till att det var bäst att skiljas åt. Vi hade tryck på oss och det hade även Hans-Cristian. 

Vad var det för tryck?

– Dels att flera av ledamöterna i kyrkorådet inte hade förtroende för honom. Ni skrev i Mitt i och det blev en del snack i församlingen. Då diskuterade vi det här och kom fram till en lösning.

Kyrkofullmäktiges ordförande Anders Åkerlind (Hembygdens kyrka). Foto: Stefan Källstigen

Sist vi talades vid hade du ett orubbat förtroende för kyrkoherden, hur ser det ut idag?

– Det har jag fortfarande. Men det var flera i kyrkorådet som inte hade det och då var det här den bästa lösningen.

Toppolitikern: "Vi har förtroende för kyrkoherden"

Kränkte, frös ut och skällde på medarbetare

Det var i slutet av förra året som Mitt i Upplans-Bro granskade tillståndet i församlingen i Kungsängen. I flertalet vittnesmål framgick att det rådde en tystnadskultur, att kyrkoherden kränkte, frös ut och skällde på medarbetare. Det stod även klart att personalomsättningen var omfattande.

Flera fackliga organisationer har varit involverade i församlingen, så även Arbetsmiljöverket.

Enligt uppgifter till Mitt i köps kyrkoherden ut från sin tjänst. Det här säger Åkerlind inte stämmer.

Hans-Cristian Nyström, avgående kyrkoherde i Kungsängen-Västra Ryds församling. Foto: Sofi Sandström

Du dementerar uppgifterna om ett utköp?

– Jag kan varken dementera eller bekräfta att han köps ut, vi har ett avtal som inte är offentligt, och i övrigt vill jag inte kommentera det, säger Anders Åkerlind.

Han uppger att församlingen tillsvidare kommer ledas av en vikarierande kyrkoherde vid namn Torbjörn Strand.

– Vi gör ingen större affär av det här, vi lägger det bakom oss. Det är inte mycket annat vi kan göra, säger Anders Åkerlind.

Avgående kyrkoherden

Mitt i har sökt den avgående kyrkoherden Hans-Cristian Nyström för en kommentar. Han har vid tidpunkten för den här publiceringen inte återkommit.

________________________________________________________________________

Läs samtliga artiklar i Mitt i:s granskning av Kungsängen-Västra Ryds församling

Anställdas larm inifrån församlingen: "Kyrkoherden fryser ut och skäller på medarbetare”

Nu tystnar körerna i Kungsängens församling

Toppolitikern: "Vi har förtroende för kyrkoherden"

________________________________________________________________________

Detta har hänt

I flera artiklar har vi berättat om situationen inom församlingen. Dels om hur kyrkokörerna mött en oviss framtid till följd av att deras körledare Alvar Nilsson från och med 2021 inte fick vara kvar inom församlingen.

Därefter berättade vi om arbetsmiljön inom församlingen och den allvarliga kritik som riktas mot kyrkoherden Hans-Cristian Nyström.

I centrum stod den skrivelse som en rad anställda och tidigare anställda formulerat för att beskriva den allvarliga situationen inom församlingen.

Av vittnesmål framgick att det rådde en tystnadskultur och att kyrkoherden kränkte, frös ut och skällde på medarbetare. Samt att personalomsättningen var hög.

Det här har Hans-Christian Nyström tidigare bemött skriftligen i samband med Mitt i:s granskning:

”Vi har som på de flesta arbetsplatser haft situationer som har varit ansträngda, där både jag och enskilda medarbetare kan tänka på hur vi bemöter varandra. Däremot delar jag inte bilden du beskriver”.

Angående den höga personalomsättningen med 29 medarbetare som sagts upp eller själva avslutat sina anställningar har tidigare Hans-Cristian Nyström beskrivit dessa som ”naturliga avgångar”, samt att medarbetare har gått vidare till andra jobb efter många år inom församlingen.

”Vi har också genomfört en större omorganisation, där syftet var att rekrytera utbildade medarbetare till exempel musiker, diakoner och församlingspedagoger”.

Visa merVisa mindre

Det här är coronaläget i Upplands-Bro just nu

✔ Så många bekräftade fall ✔ Antalet som fått vaccin I Upplands-Bro har den senaste veckan 102 nya bekräftade fall av covid-19 konstaterats.fredag 9/4 11:36

BLÅLJUS: Stöld och inbrott

Ständigt dessa stölder ur containrar på byggarbetsplatser. Nu har det hänt igen.torsdag 8/4 14:45