Vi träffar polisinspektör Reine Berglund i Vårby gårds centrum. Han är klädd i keps, jacka och hoodtröja. En öronsnäcka i ena örat. En bit bort står hans kollega Niclas och pratar med en man, som enligt Reine har koppling till Vårbynätverket.

– Alla vet vilka vi är här, de ser oss på flera hundra meters håll. De brukar ofta komma fram och snacka, säger Reine.

Just nu pågår två stora rättsprocesser där medlemmar i Vårbynätverket är inblandade. Tisdag den 6 april inleds rättegången där ett 30 tal personer står åtalade, en stor del av dem tillhör Vårbynätverket. Brottsrubriceringarna är bland annat försök till mord, synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grovt vapenbrott.

I februari inleddes rättegången mot en 24-årig man som är åtalad för mordet i Kungens kurva, som skedde förra året. Mordet misstänks vara del av en konflikt som pågått under flera år mellan Vårbynätverket och andra personer.

"Det är så mycket maffia det kan bli"

I polisen pressutskick har det talats om att det har blivit påtagligt lugnare i Vårby när så många är frihetsberövade. Reine Berglund delar inte riktigt den bilden.

– Jag är inte lika positiv. Det är kanske lugnare på ytan, men droghandeln pågår för fullt. Ställföreträdande chefer går in och tar över. Det är så mycket maffia det kan bli. Många som säljer är i 16–17-årsåldern. Vi behöver vara här mycket mer med uniformerad närvaro. Det skapar trygghet i centrum. Vi kan aldrig får bort narkotikahandeln helt, men människor ska inte vara rädda för att gå ut på kvällen.

Vårbynätverket är stort och extremt välorganiserat.

– Kärnan utgörs väl av 25–30 personer, men sedan är många fler involverade. De har fått sig en knäck, just nu är det ett vakuum. Men då får vi inte släppa det, det kommer snabbt att byggas upp igen genom nyrekrytering. Jag önskar att vi kunde vara här mycket mer nu, men Huddinge är en stor kommun med 112 000 invånare. Det är en fysisk omöjlighet.

Stor personkännedom

Det var genom att fransk polis lyckades hacka krypteringstjänsten Encrochat som polisen kunde komma åt det kriminella nätverket – en bevisning som flera advokater menar strider mot svensk lag. För polisen uppenbarade sig en hel värld av okodad kommunikation mellan kriminella.

– Det var som att läsa öppna dagböcker, säger Reine Berglund.

Men lokalpolisen har också spelat en stor roll i utredningen.

– Vi har extremt bra lokal- och personkännedom. Vi har ju träffat flera av de här killarna hundratals gånger. Vi har kunnat identifiera dem på bilder, vi kan deras smeknamn och vi vet hur det ser ut i lägenheter där man slagit till, säger Reine Berglund.

De är väl bekanta med många av de kriminella.

– De är alltid trevliga mot oss. Vi har aldrig upplevt någon stenkastning här, till exempel. Det är väldig styrt, de vill inte dra onödig uppmärksamhet till sig. Det finns tydliga regler för medlemmarna att de inte ska knarka, köra bil utan körkort eller liknande för att dra polisen på sig i onödan, säger kollegan Niclas.

Rädd att bli skjuten

Just hur välorganiserat Vårbynätverket varit har uppdagats genom chattarna och utredningen. Det finns en strikt hierarki där de som ingår betalar 3 000 kronor i månaden i medlemsavgift, enligt åklagaren. Något som också blivit tydligt är att de har ett enormt våldskapital.

– Jag är alltid öppet civil här, det syns att jag är polis även om jag inte har uniform. I andra områden kan jag till exempel dra upp hoodien för att smälta in. Här kan det på riktigt innebära att jag blir skjuten om de tror att jag är fiende. Vi vet att de har vapen lättillgängligt i närheten. Efter Kungens kurva-mordet bar jag reflexväst, säger Niclas.

"Lugnare senaste halvåret"

En polisbil svänger in på torget och ett par poliser går en runda i centrum. Flera Vårbybor vi pratar med tycker att polisen är här ofta. Och en del tycker att det blivit en påtaglig skillnad i området efter polisens gripanden.

– Det har definitivt blivit lugnare senaste halvåret. De hänger inte här i centrum. Men jag tror att det är tillfälligt, säger Bo Andersson.

Han har bott i Vårby gård i många år och varit engagerad inom idrottsrörelsen och arbetat med missbrukare. Han har aldrig varit orolig för egen del.

– Jag har alltid känt mig trygg här, säger han.

En annan man vi möter i centrum har också bott i Vårby i många år. Han ser hur bekantas barn håller på att dras in i en kriminell värld.

– Droghandeln blir allt värre. Jag känner några av de yngre killarna och försöker säga till dem att backa, att välja rätt väg.

Reine Berglund har följt flera av de nu åtalade under flera år.

– Det var orosanmälan på orosanmälan, man kunde se vartåt det barkade. Jag vet inte hur vi ska lösa det här. Men skola och socialtjänsten måste fungera och jag önskar att vi hade resurser att vara här mycket mer.