5,35 procent av rösterna tillföll Liberalerna i årets val. Detta står klart då rösterna till kommunfullmäktige är färdigräknade. Det mindre muntra resultatet betyder att partiet backar 3,9 procentenheter och förlorar två mandat i fullmäktige.

https://www.mitti.se/nyheter/sd-forlorar-mandat-till-v-i-upplands-bro/repvin!u@eXaj7SsZpZUBhbSEI8g/

– Vi är besvikna över vårt resultat, det var inte bra. Helt klart är att det gått en vänstervåg lokalt där både V och S gått framåt. Nu funderar vi på vad det beror på, säger Hans Åberg (L).

Partiets toppamn

Åberg väntas formellt efterträda Martin Normark som partiets kommunalråd vid fullmäktige den 19 oktober. Men han har varit partiets toppnamn under valrörelsen och den som successivt tagit över inom Alliansen för Liberalernas räkning.

https://www.mitti.se/nyheter/kjos-ar-glad-att-alliansen-far-fortsatt-fortroende/repvil!nxLvDbUiVng54BhSr5bT7Q/

– Alliansen står helt beredda att fortsätta. Vi har inga som helst ambitioner att ta stöd från Sverigedemokraterna. Vi har styrt helt oberoende av SD, säger Hans Åberg (L) och fortsätter:

– Vi har inget samarbete med SD, vi driver Allianspolitik, so far har SD stött den. Demokratins spelregler är ju så, har SD en annan åsikt än Alliansen så förlorar vi.

Liberalerna förlorar två mandat, hur ser du på att Alliansen blir än mer beroende av att SD röstar med er?

– Vi är inte beroende av det ena eller det andra partiet. Ur en aspekt är vi beroende huruvida partier röstar emot oss.

https://www.mitti.se/nyheter/m-toppens-utspel-raknar-bort-vs-fyra-mandat/repvis!2NuPFSDW0hRHOYFjepY4RA/

Hans räknar som Kjos

Mandatfördelningen mellan Alliansen och den rödgröna sidan är helt jämt. Sjutton till Alliansen, sjutton till S, V och MP. I vågmästarposition står SD med sina sju mandat.

Kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M) har efter valet gått ut och sagt att han inte räknar med Vänsterpartiets fyra mandat då partiet inte varit med och styrt kommunen tidigare.

Hans Åberg säger att han ”sympatiserar med Kjos sett att räkna”.

Vänsterpartiets tidigare gruppledare Kerstin Åkare har på Mitt i:s Facebook samtidigt uppgett att: ”Den första mandatperioden som jag blev invald i kommunens verksamhet samregerade vi med S”.

https://www.mitti.se/nyheter/s-stracker-ut-en-hand-vi-ar-oppna-for-samarbete/repvil!KqKafqMJtliXhMXjlTx4g/

Enligt Åberg pågår inga förhandlingar med andra partier på Alliansens sida. Han uppger att L, M, C och KD just nu arbetar intensivt med partiernas gemensamma politik.

– Alliansen är ett väldigt skarpt och vältrimmat gäng som är fullt inställda att vi ska fortsätta. Vi har haft fyra år på oss, vi är väldigt övertygade om vad vi vill och inte vill.

Deadline för nytt styre

Det 19 oktober samlas kommunfullmäktige och tills dess måste det vara helt klart vilka partier som ska styra Upplands-Bro den kommande mandatperioden.

– Jag tror vi är klara en vecka innan den 19 oktober, säger Hans Åberg.