För ett halvår sedan var Jerry arbetslös. Sommarjobbet på tre månader förra året resulterade inte i en anställning, och det fyra år långa hålet i hans cv såg ut att fortsätta växa.

Nu är han heltidsanställd och visar runt på företaget Kontaktpressnings lager i en industrilokal nära Tyresö centrum. Hyllorna täcks av metervis med kablar och små, små komponenter. Här produceras kundanpassade kablage, med andra ord en uppsättning av kablar som kan sitta i allt från ubåtar till gasturbiner.

Det var i augusti som Jerry hörde av sig till kommunen för att få hjälp med sitt jobbsökande. Han ville verkligen ha ett jobb, men berättar att det blev svårt med luckor i cv:t efter perioder av arbetslöshet.

– Det blir svårare och svårare att söka jobb, i dag har många företag IQ- och personlighetstest.

Efter några dagar så fick han svar från kommunens enhet Centrum för arbete och integration, med en förfrågan om att praktisera på Kontaktpressning.

– Jag förväntade mig ingenting när jag hörde av mig, så jag blev glatt överraskad när jag fick svar så snabbt, säger han.

Marie berättar att kommunen söker företag inom alla branscher som kan ta emot praktikanter. För alla leder det inte till en anställning men det ger erfarenhet och självförtroende.

Marie berättar att kommunen söker företag inom alla branscher som kan ta emot praktikanter. För alla leder det inte till en anställning men det ger erfarenhet och självförtroende.

Johannes Äng

Del av samhällsnyttan

För att få in fler Tyresöbor på arbetsmarknaden så finns praktiksatsningen. Den arbetssökande träffar en arbetskonsulent, där styrkor och stödbehov diskuteras. Sedan matchas person och företag ihop och en individuell plan för praktiken upprättas.

Arbetskonsulenten Marie berättar att det finns många olika anledningar bakom en längre arbetslöshet. Sjukdom, utmattning, tidigare kriminalitet, funktionsvariationer och missbruk är några. Därför är också matchningen av person och arbetsplats avgörande. Företaget behöver anpassa praktiken efter individens behov och situation, och det måste få ta tid.

– Många tänker att de inte har tid eller råd att ta emot en praktikant, men det finns inga krav på anställning och det är flera företag som har kommit tillbaka efter att ha provat. Vi följer med hela vägen och stödet från oss ges till både deltagaren och företaget, säger hon.

För Kontaktpressning var det självklart att ta in en praktikant, enligt vd Paula Falk.

– Alla ska få en chans. Det är en del av samhällsnyttan, om fler tog in praktikanter så skulle det göra enorm skillnad.

Under vintern har Jerry provat att jobba på alla stationer i verkstaden, samtidigt som han långsamt trappade upp antalet timmar han var där. Tidigare jobbade han i femskift och efter tre, fyra år kunde han inte sova på nätterna, så det var viktigt att processen fick ta sin tid.

Under praktiken fick Jerry jobba på alla olika avdelningar på Kontaktpress, allt från lager till verkstad. Nu är han anställd som lageransvarig.

Under praktiken fick Jerry jobba på alla olika avdelningar på Kontaktpress, allt från lager till verkstad. Nu är han anställd som lageransvarig.

Johannes Äng

Leder inte alltid till anställning

När nyheten att Jerry hade fått heltidsanställning presenterades så utbröt applåder bland personalen.

– Redan efter en vecka så kände jag att jag ville jobba här. Våga chansa, för mig var det värt det, säger han.

Tyresö kommun söker nu fler företag som kan erbjuda praktikplatser, eftersom behovet är stort. I och med att personer med olika bakgrund, intressen och kunskaper söker praktikplats behövs det företag inom alla branscher. Just nu behövs det till exempel platser inom administration, lager, butik, kök och skola.

För att satsningen ska bli lyckad, både för personen och för arbetsgivaren, så behöver de fungera ihop. Men även om praktiken inte alltid leder till anställning kan den göra skillnad. Den kan ge nya färska referenser och en ny aktivitet på personens cv.

– För företaget är det en chans att eventuellt lära upp en framtida kollega. Det är även en stor samhällsinsats, säger Marie.

Marie och Jerry vill inte ha med sina efternamn i artikeln.