Koranbränningarna fortsätter och hotet om terrornivå har höjts från tre till fyra på en femgradig skala. För att lyfta positiva krafter besökte alltså integrationsminister Johan Pehrson Guds hus i Fisksätra på onsdagen där muslimer och kristna samarbetar sedan 2009.
– Johan från Örebro. Trevligt att träffas!
Nacka församlings kyrkoherde Carl Dahlbäck betonade att de olika religionerna inte försöker värva anhängare av varandra. Även om det inte finns någon judisk församling i Fisksätra så brukar de bjudas in till att fira höstens kulturfestival tillsammans med svenska kyrkan, katolska kyrkan och muslimer. Han nämnde också församlingens löfte att sälja mark till Muslimernas förening i Nacka så att en moské kan byggas vägg i vägg med Fisksätra kyrka. Men många av de 60 miljoner kronor som bygget beräknas kosta saknas.
Hoppas på pengar till moskén
Både Guds hus och muslimska föreningar samlar in pengar. Förhoppningen är att även Nacka kommun och regeringen kan skjuta till pengar. Inspiration till hur finansieringen ska lösas har hämtats från House of one i Berlin där muslimer, judar och kristna ska samsas under samma tak.
– Insamlingsstiftelserna klarar 15 miljoner kronor, lokala parter klarar 15 miljoner kronor. Kommunen klarar en fjärdedel – 15 miljoner kronor är ingenting! Och staten klarar en fjärdedel, säger Carl Dahlbäck.
Johan Pehrson överumplades med blommor när han kom till moskén i Fisksätra. ”Det brukar ju vara gästen som har med sig blommor. Jag förstår att ni behöver pengar.”
Johan Kristensen
Johan Pehrson promenerade sedan vidare från Fisksätra kyrka till moskén på Mörtgatan. Där fick han en stor blombukett.
– Tack snälla! Jättefina blommor! Det brukar ju vara gästen som har med sig blommor. Jag förstår att ni behöver pengar.
Tog banan med sig
Sedan uppmanades han att sätta sig på golvet för ”att få den rätta känslan”. Fat med persikor hallon, jordgubbar, äpplen och bananer dukades fram.
Är det första gången du sitter på golvet och äter?
– Jag har ätit på golvet massor av gånger, men det är första gången jag äter banan i en moské.
Till sist valde han ändå att ta med bananen som färdkost och gömde undan den under intervjuerna med TV4 och SVT.
Men när han skulle möta Mitt i hade blodsockernivån sjunkit för lågt.
– Du spelar bara in ljud. Då kan jag äta banen.
Vill du äta upp innan jag ställer frågor?
– Du menar att jag inte ska prata med mat i munnen? Man ska inte prata med hat i munnen brukar jag säga.
Varför besöker du Fisksätra?
– Jag besöker Guds hus och det här arbetet som har pågått i 20 år för att det är ett modigt projekt för att öka förståelsen och respekten och tryggheten för människor som lever här. Det är också ett bra exempel på hur religiösa ledare tar ansvar tillsammans för att bygga ett fritt, tryggt och starkt Sverige.
Johan Perhson (L) välkomnades till Guds hus av kyrkoherden Carl Dahlbäck och Javed Ahmed och Habib Hakimi, ordförande respektive styrelseledamot i Muslimernas förening i Nacka.
Johan Kristensen
De vill gärna ha 15 miljoner kronor till en moské. Kan du lova dem det?
– Det kan jag verkligen inte lova. Men jag kan titta på det stöd vi ger till religiösa församlingar runt om i Sverige på olika nivåer och gärna ha en fortsatt dialog. Men jag bygger inga Guds hus.
De berättar att många muslimer blir ledsna av koranbränningarna. Vad tänker du om koranbränningarna?
– Jag imponeras av deras attityd: att de försöker förklara för deras förhandlingsmedlemmar att vi har frihet i Sverige. Det betyder inte att staten, eller polisen eller regeringen eller riksdagen på något sätt står bakom den här verksamheten. Tvärtom: vi predikar snarare att allt man får göra behöver man inte göra – och kanske inte bör göra. Men friheten kommer med ett pris. Frihet och mångfald tenderar ju alltid att skapa ett skav. Det är därför regeringen jobbar i Sverige och internationellt för att komma till rätta med de vanförställningar som mycket mycket starka krafter sprider för att skada Sverige, för att hota svenska medborgares liv och svenska medborgare som bor i Sverige.
Hotnivån har höjts och många är rädda för attentat i Sverige. Vad säger du till dem?
– Jag tycker att man ska ha respekt för det. Det här är ett budskap som riktar sig till myndigheterna och att de ska gå upp ytterligare i nivå.
”Förväntar oss en lösning”
Sadat Sidiqi, imam i Muslimernas förening i Nacka, vill att den svenska regeringen stoppar koranbränningarna.
– Vi förväntar oss en lösning. Yttrandefrihet råder ju i stort sett hela Europa. Varför bränns det inte koraner i Finland? De löste det på något sätt. Lösningen finns, det är viljan som saknas.
Johan Pehrson (L) tillsammans Omar Fadera, Mohammad Aqib och Erik Linde.
Johan Kristensen
Johan Pehrson betonar att en utredning som ska vara klar nästa år ska klargöra om det är möjligt att i vissa lägen säga nej till koranbränningar utan att göra större inskränkningar av yttrandefriheten.
– Yttrandefriheten allmän sammankomst får i dag begränsas av eventuella trafikstörningar, pandemi och krig. Finns det någonting däremellan?
Vad tycker du?
– Jag vill att man tittar på det. Andra länder har ju löst det genom att begränsa yttrandefriheten. Man får inte visa som många tycker oförskämd kritik mot religioner. Jag slår vakt om den svenska yttrandefriheten. Det är många som har kämpat för den i Sverige. Men det är ju inte självklart att allmän sammankomst 2023 ska beviljas alltid där svenska liv är hotade, säger Johan Pehrson.