Ärendet rör hyrorna i 570 hyreslägenheter i Råsunda.

Här har Signalisten ansett att hyrorna är oskäligt låga sett till bruksvärdet, alltså bostädernas läge och skick. Därför har man velat höja hyran med 9-74 procent, i snitt cirka 25 procent.

Men på onsdagen meddelade hyres- och arrendenämnden att bostadsstiftelsens krav avslås och att hyrorna ska vara oförändrade.

Catharina Tunestad som bor med sin familj på Erik Sandbergs gata kunde knappt tro sina ögon när hon läste domen.

– Det är nästan för bra för att vara sant. Vi var beredda på en höjning så det var en överraskande glad nyhet. Lite som att vi vann mot Goliat. Nu kommer folk kunna bo kvar.

Hur firade du?

– Jag och min man skålade i lite bubbel, inte champagne förstås, men det var verkligen en seger värd att fira.

Hon berättar att oron för hyreshöjningen liksom har legat och malt under åren. Catharina och några grannar bildade ifjol en lokal hyresgästförening för att försöka stoppa planerna.

– En förhoppning nu är att hyresnämndens dom blir prejudicerande. Det ska inte gå att dra i gång en process och höja hyrorna utan renovering.

"Unikt fall"

I domen går att läsa att Signalisten inte kunnat bevisa att hyrorna i Råsunda är oskäligt låga. De exempellägenheter med högre hyror som Signalisten jämfört med till stöd för sin sak, har inte heller bedömts vara just jämförbara.

– Det här betyder att hyresnämnden delar vår uppfattning om att Signalistens krav är obefogade, konstaterar Sara Irénius, förhandlare för hyresgästföreningen i regionen.

Är ni förvånade?

– Det här är ett så unikt fall att vi inte visste vad vi kunde vänta oss. Vi är jätteglada över beslutet och hoppas att Signalisten respekterar det så att hyresgästerna kan pusta ut efter fyra år av otrygghet och osäkerhet.

Beslutet innebär att de boendes hyror ska vara oförändrade.

Beslutet kan överklagas.

Signalistens ordförande Jimmy Blomqvist Larsson (S) skriver i ett sms till Mitt i att han nyss fått reda på utfallet och ber att få återkomma.

De tar strid mot hyreschocken

Råsunda kokar. I höst ska hyresnämnden, efter flera års ovisshet för 570 hushåll, avgöra om Signalisten får lov att kraftigt höja hyrorna.

Råsunda

– Jag blir så arg när jag tänker på det. I dag har jag en hyra på 6 600 kronor. De vill ha upp den med 2 000. Mer än halva pensionen skulle gå till hyran, säger Ingrid Dahlner.

Hon har bott i Råsunda sedan 70-talet.

– Vi är så många som mår dåligt över det här. Flera är över 90 år. Vem klarar av att flytta när man är så gammal?

Grannen Helene Johage skakar på huvudet.

– Jag saknar faktiskt ord. Om kraven går igenom kommer det snart bara att bo höginkomsttagare i Råsunda.

Frågan om Signalistens bruksvärdering är inte ny. Men nu, efter tre års stiltje i processen, förbereder hyresnämnden för beslut om Signalisten får höja hyrorna i sina åtta höghus.

Snitthöjning på 20 procent

27 lägenheter har fått sina föreslagna höjningar.

– I snitt ligger de på drygt 20 procent. Men i flera lägenheter riskerar man höjningar på 30-40 procent och i ett fall innebär Signalistens yrkande en höjning på 74 procent, säger Sara Irénius, förhandlare för Solna hos Hyresgästföreningen region Stockholm.

Det finns en annan sak som också är ny: Signalistens politiska ledning.

Bland grannarna fanns både tro och hopp om att S-styret skulle återkalla det krav som initierades när Moderaterna bar Signalistens ledartröja.

– De rödgröna har ju pratat om att alla ska ha råd att bo i Solna. De fick en massa röster på det, även här i Råsunda. Därför trodde jag att de skulle sätta ned foten och stoppa det här, säger Catharina Tunestad.

Hon bor med man och två tonåringar i en trea på Erik Sandbergs gata. Familjen flyttade in från centrala Sundbyberg för fyra år sedan.

– Vi bodde i en stor lägenhet hos en privat värd och behövde få ned hyran rejält. Signalisten kändes som en trygg och stabil hyresvärd. Att de skulle föreslå en chockhöjning av hyran ett år senare fanns inte på kartan.

Enligt Signalisten ska bruksvärderingen bidra till en mer rättvis hyressättning.

Råsundas läge är attraktivt, samtidigt som hyrorna ligger för lågt jämfört med bostäder i likvärdigt skick och läge, anser Signalisten.

90-talsstandard

De hyresgäster som Mitt i träffar pekar på bostädernas 90-talsstandard med kök utan diskmaskin och små badrum.

– Signalisten verkar tycka att Råsunda är rena Beverly Hills. Det är bara snack, svepskäl för att höja hyran, anser Ingrid.

– Råsunda är attraktivt. Bussar och tunnelbana in till stan, charmiga småaffärer, en trevlig mix av människor. Men bara för att folk trivs betyder ju inte det att man ska höja hyran, tycker Catharina.

Förutom höjda hyror ska hyresnämnden pröva om Signalisten får begära retroaktiv höjning från 2021. För en del skulle det innebära belopp på över 50 000 kronor.

Om det larmar grannar i en enkät som den nybildade lokala hyresgästföreningen skickat ut: ”En katastrofal utgift för en ensamstående förälder med låg inkomst”, ”Måste låna pengar” och ”Går i personlig konkurs”.

En namninsamling pågår mot Signalistens krav. Protester planeras.

”Exceptionellt”

Hyresgästföreningens linje är att höjningarna saknar grund. Förhandlaren Sara Irénius citerar en del i Signalistens stadgar, som man menar kraven bryter mot:

– Stiftelsen ska sträva efter att tillhandahålla sina lägenheter till lägsta möjliga pris.

Hon delar Råsundabornas oro för att ett godkännande i hyresnämnden kan leda till att hyrorna skenar på bred front.

– De privata fastighetsägarna i Solna vill driva upp sina hyror och det är givetvis gynnsamt för dem om allmännyttan justerar upp.

Nu ska 27 lägenheter besiktigas och jämföras med lägenheter som Signalistens ombud valt ut.

Ett minst sagt mastigt mål.

– Vid bruksvärdering handlar oftast om en fastighet, kanske 20–30 lägenheter. Så pass många som 570 är exceptionellt, mig veterligen har det aldrig prövats i hyresnämnden.

Domen väntas komma vid årsskiftet. Den kan överklagas.

Om kraven går igenom kommer det snart bara att bo höginkomsttagare i Råsunda.

Vadå bruksvärdering?

Principen för systemet är att likvärdiga lägenheter ha lika hyra.

Det finns flera faktorer som påverkar en lägenhets bruksvärde, bland annat annat skick, planlösning, tillgång till hiss och tvättstuga samt husets läge och närhet till kommunikationer.

Källa: Signalisten

Nya hyror

Signalisten har skickat in yrkanden på nya månadshyror för 27 lägenheter till hyresnämnden.

Enligt Hyresgästföreningen innebär yrkandena i snitt drygt 20 procents höjning.

Källa: Hyresnämnden