Sprutat. Runt 20 procent i båda städerna har tagit första sprutan medan drygt fem procent är färdigvaccinerade. Foto: Mostphotos

Efter förra veckans nedgång – fler Solnabor testar positivt

Efter förra veckans försiktigt glädjande siffror i Solna har smittspridningen åter gått upp, visar färska siffror från Folkhälsomyndigheten. I Sundbyberg fortsatte smittan att minska för andra veckan i rad.

  • Publicerad 15:49, 6 maj 2021

Smittan kan vända redan i mitten av maj.

Smittspridningen är fortsatt hög i Sverige. Men Folkhälsomyndigheten presenterade på torsdagen tre nya scenarier för pandemins utveckling – ett av dem väldigt hoppfullt.

– Smittan kan vända redan i mitten av maj. Epidemin kan ebba ut under sommarmånaderna, sa FHM:s generaldirektör Johan Carlson på pressträffen.

I de två andra scenarierna (se faktaruta) ser det lite annorlunda ut. Mycket beror enligt FHM på hur våra kontakter i befolkningen ser ut.

På lokal nivå kan man konstatera att smittan ökade i Solna igen under vecka 17 efter en nedgång under vecka 16. Från 255 konstaterade nya fall till 300.

I Sundbyberg minskade antalet fall under andra veckan i rad. Från 181 fall under vecka 16 till 176 fall under vecka 17.

Antal vaccinerade

När det kommer till vaccinationerna har 21,7 av de vuxna sundbybergarna fått den första vaccindosen. Bara 5,4 procent av invånarna har däremot fått andra dosen också.

I Solna har 24,1 procent tagit första sprutan, medan 5,8 procent även har fått den andra dosen.

I hela Sverige är nu nästan 800 000 personer färdigvaccinerade.

Antal dödsfall

Totalt har 94 Sundbybergsbor avlidit av covid-19, i Solna har 128 personer avlidit i sjukdomen.

I hela Sverige har antalet smittade nu passerat en miljon – 1 002 121 personer. Totalt har 7 086 personer fått intensivvård för covid-19.

14 158 personer har avlidit i covid-19 i Sverige sedan pandemin började.

Covid-19 i Solna och Sundbyberg vecka 17

Sundbyberg:

Antal nya bekräftade fall: 176

Antal avlidna sedan pandemins start (t.o.m 25/4): 94

Andel vaccinerade över 18 år, en dos: 21,7 procent

Andel vaccinerade över 18 år, två doser: 5,4 procent

Solna:

Antal nya bekräftade fall: 300

Antal avlidna sedan pandemins start (t.o.m 25/4): 128

Andel vaccinerade över 18 år, en dos: 24,1 procent

Andel vaccinerade över 18 år, två doser: 5,8 procent

Källa: Folkhälsomyndigheten/Socialstyrelsen

Visa merVisa mindre

De olika scenarierna

Scenario 0 - En snabbt sjunkande smittspridning tack vare minskade kontakter i befolkningen. I detta scenario skulle smittspridningen avta kraftigt från och med nu och plana ut i juli.

Scenario 1 - Folkhälsomyndighetens grundscenario med oförändrade kontakter i befolkningen är en viktig faktor. I detta scenario sjunker smittspridningen från och med mitten av maj, för att sedan plana ut till mycket låga nivåer under juli och augusti.

Scenario 2 - Ökande smittspridning på grund av bland annat ökande kontakter. I detta scenario fortsätter smittspridningen att öka ännu ett tag och vänder inte nedåt förrän i mitten av juni, för att plana ut till låga nivåer först i höst.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Fortkörare upprör Ursviksbor

Nyheter "Kör som galningar" Ursviksbon Anton Smith tröttnade på fortkörarna utanför hans hus och skapade en mjukvara som kunde mäta hastigheten. Resultatet visade att 75 procent av bilisterna i området körde för fort.fredag 23/7 16:21

Staden tar nya tag för att bygga om vid Milot

Nyheter Bostäder ska göra att området känns tryggare Nu tar Sundbybergs stad nya tag med att utveckla Milotområdet i Ursvik – den här gången även med bostäder. "Det ska bli en port mot naturen, istället för en barriär, säger Stefan Bergström (C).måndag 19/7 16:17

Sörab vill att fler slänger sina grovsopor i Rissne

Nyheter Groavfallspunkten öppnade i mars på Valkyriavägen Efter en lång väntan öppnade till slut en grovafallspunkt i Rissne. Men trots längtan är det relativt få slänger sina sopor där.fredag 16/7 11:45