För fem år sedan byggde kommunen om Runsavägen ut mot Kairo.

En gång- och cykelväg drogs även längs med vägen, bland annat för att underlätta för Väsbyborna att cykla ut till det populära Kairobadet.

Men något gick snett.

Dagvattenledningen, som har till uppgift att leda dagvatten bland annat från höjden ovanför Båtbyggartorp ner mot Mälaren, under Runsavägen grävdes av.

När ledningen sedan lagades, blev rördimensionen mindre och klarade inte att föra dagvattnet vidare ut i Mälaren. Det blev stopp.

Det här har lett till en hel del problem för flera boende.

– Vi har haft översvämning på vår tomt och i vårt garage fem gånger på fem år, säger Jonas Schmidt som bor i en av de vita villorna i slänten ner mot Mälaren.

Garaget hos familjen Schmidt på Runsavägen har blivit översvämmat flera gånger.

Garaget hos familjen Schmidt på Runsavägen har blivit översvämmat flera gånger.

Privat

Vi träffar honom och några grannar en kulen eftermiddag.

Han är trött på att problemet med dagvattnet inte får någon lösning.

– Kommunen lovar att göra något åt detta men inget händer, säger han och visar den mailväxling han haft med olika tjänstemän de senaste åren. Och vårt försäkringsbolag vägrar betala ut någon mer ersättning för våra vattenskador innan problemet är löst, säger Jonas.

Jonas Schmidt är kritisk till att ledningen under Runsavägen inte lagas. "Det tar stopp och tomten blir översvämmad."  Dagvattnet ska ledas ner till Mälaren. I bakgrunden familjens villa intill Runsavägen.

Jonas Schmidt är kritisk till att ledningen under Runsavägen inte lagas. "Det tar stopp och tomten blir översvämmad." Dagvattnet ska ledas ner till Mälaren. I bakgrunden familjens villa intill Runsavägen.

Mikael Andersson

Bott i Kairo i 15 år

Jonas har bott med sin familj i villan i 15 år. Huset, som är byggt 1947, har sjöutsikt över Mälaren. Och dagvattenhanteringen har tidigare flutit problemfritt.

– Vi har en gammal kullvertledning, som säkert legat här sedan 1950-talet och den har fungerat galant fram till att kommunen grävde upp Runsavägen.

Han köper inte riktigt att det ska vara svårt att åtgärda skadan under Runsavägen – vilken han menar är det som ställer till det.

Mängder av vatten forsade ut både över och från tomterna i Kairoområdet.

Mängder av vatten forsade ut både över och från tomterna i Kairoområdet.

Privat

– Det är kommunens trottoar och kommunens anläggning. Kan de inte bara ta ett snack med Trafikverket för att få komma åt att reparera?

Han pekar också på ett nytillkommet problem, som drabbar fler boende. I Båtbyggartorps samfällighetsförening ingår 13 hushåll.

– Från början var det ju vi och några grannar ovanför som var drabbade av översvämningar. Men nu har kommunen varit uppe i Runbyskogen här ovanför och lagt ris och grenar i diken för att förhindra och bromsa vattenflödet från skogen. Problemet är att vattnet tar sig andra vägar ner för sluttningen och kommer in på tomterna.

Han känner till minst ett par hus till som som har fått in vatten i källaren på grund av detta.

– Kommunen säger att de ska återställa våtmarken. Men då måste man ju tänka på konsekvenserna, vilket de inte riktigt har gjort.

Jonas Schmidt, Patrik Skoglund och Barnabás Bakos bor i Kairoområdet och är kritiska till hur kommunen skött dagvattenhanteringen, bland annat sedan ledningen under Runsavägen blev skadad. "Vi har haft fem översvämningar på tomten på fem år med vattenskador som följd", säger Jonas Schmidt.

Jonas Schmidt, Patrik Skoglund och Barnabás Bakos bor i Kairoområdet och är kritiska till hur kommunen skött dagvattenhanteringen, bland annat sedan ledningen under Runsavägen blev skadad. "Vi har haft fem översvämningar på tomten på fem år med vattenskador som följd", säger Jonas Schmidt.

Mikael Andersson

Mer dagvattenproblem

Det finns fler som har problem med dagvattnet i Kairoområdet.

Marta Horvath och Barnabás Bakos köpte en tomt av kommunen uppe på Båtbyggarvägen för fyra år sedan och byggde hus. Enligt Marta har kommunen kvar en en tomt mellan deras hus och den tomma granntomten.

– Där finns ett dräneringsrör där de bara släpper ut vattnet. Det forsar ut vatten över den tomma tomten och ner över vår tomt och rinner ner till Runsavägen. Vi har en lada på tomten som blivit vattenskadad.

Enligt Marta vill kommunen att ladan behålls på tomten, eftersom den har ett kulturhistoriskt värdet.

– Det är just den de förstör genom att släppa ut vattnet okontrollerat. Det förstör både miljön och privat egendom.

Hon berättar att i mitten av februari var en del av tomten istäckt och oanvändbar.

– Både jag och grannarna har ramlat, det är farligt. Och tänk om jag som privatperson bara hade släppt ut vatten från ett rör på min tomt som rinner ut på kommunens mark. Då hade det säkert blivit böter.

Marta har varit i kontakt med kommunen om åtgärder ända sedan de köpte tomten.

– Men vi får inget besked. Ingenting.