Sprängningen orsakade stora skador på trapphus, entré och fasader. Även hissen i huset tog skada, och har inte gått att använda sedan händelsen.

På tisdagen hölls ett möte med hyresgästerna.

– Det var ingen upprörd stämning, utan ett lugnt och sansat möte. Alla fick tala till punkt och ställa sina frågor, säger Elin Poska, kommunikatör på det kommunala bostadsbolaget Förvaltaren.

Mycket fokus låg på vad som händer med hissen. Beskedet är att den gamla korgen inte går att rädda. I stället måste en ny ritas och konstrueras, vilket också P4 Stockholm har rapporterat om.

– I slutet på maj ska den nya hissen vara installerad och klar, säger Elin Poska och tillägger att det är snabbare än vad som brukar gälla i vanliga fall.

Elin Poska, kommunikatör på Förvaltaren.

Elin Poska, kommunikatör på Förvaltaren.

Linda Hedrén

Trots att det rör sig om ett tiovåningshus har hyresgästerna klarat sig förhållandevis bra utan hiss, menar hon.

– Flera grannar har hjälpts åt i huset, det är flera som känner varandra sedan innan.

Förvaltaren har också förmedlat kontakter till hyresgäster som har hört av sig till bolaget om hjälp, fortsätter Poska.

Flera hus skadades

Smällen den 2 februari var så kraftig att fönster och balkonger högt upp i huset skadades. Även ett par intilliggande hus fick skador på fönster samt en entréport.

Ingen lägenhet påverkades dock så illa att människor har behövt flytta ut.

– Huset har klarat sig förhållandevis väldigt bra. Konstruktionen är stark, vid besiktning har vi tittat efter sprickor och annat i lägenheterna och det har sett bättre ut än vi vågat hoppas, säger Elin Poska.

Hur mycket explosionen har kostat Förvaltaren kan hon inte säga i dag.

Hon utesluter inte att hyresgästerna kan få sänkta hyror för de skador som har blivit, när bolaget har sett över konsekvenserna ytterligare.

– Det kan bli tal om det, men det är inget vi kan lova i nuläget.

Polisen har inlett en utredning för att ta reda på om explosionen har med gängkriminalitet att göra. Åklagaren uppger på onsdagen att det finns "inget nytt att rapportera" om eventuella gripna.

Läs mer: Stor explosion i Sundbyberg i natt