Järntorget

För tre år sedan uppmärksammade polisen att gängkriminaliteten flyttades från avenyklubbarna till pubgatorna kring Järntorget i spåren av coronapandemin. Lokalpolis Roberto Tomé beskrev då hur droger säljs "som korv med bröd" på sena kvällar.

Nu verkar trenden ha vänt, men kvarteren sticker fortfarande ut som ett problemområde jämfört med resten av centrala Göteborg.

– Utvecklingen är att brottligheten minskar, dock inte markant. Vi ser även en förändring i narkotikamiljön, det är inte en lika aggressiv försäljning och inte lika uppsökande som tidigare, säger Roberto Tomé.

När det gäller den organiserade brottsligheten så är den inte längre lika koncentrerad kring Järntorget och långgatorna utan mer utspridd över staden.

Kameror avskräcker

Mellan 2020 och 2022 minskade antalet anmälda brott från 1 241 till 1 022. Ökad polisnärvaro, fler ordningsvakter, stopp för biltrafik på bargatorna, en tätare dialog med staden kring bland annat uteserveringarnas utformning och samordning mellan aktörerna verkar ha gett resultat.

De högteknologiska övervakningskamerorna som installerades på Järntorget och Andra Långgatan 2020 har även underlättat brottsutredningar.

– Just när det gäller rån underlättar de jättemycket. De förebygger kanske inte en hastigt uppkommen misshandel, men om en rånare åker fast på grund av kamerorna, så är det inte sannolikt att han kommer att råna där igen, och sådant sprider sig.

Behålla charmen

Enligt Roberto Tomé har Andra Långgatans popularitet ökat i takt med att allt fler krogar öppnar, något som över tid gjort att problematiken – som egentligen alltid funnits – blivit mer synlig i det offentliga rummet.

– Den har blivit extremt populär och alla är måna om att behålla gatans charm, men ta bort det negativa som kommer med det. Man vill ha kvar identiteten men skrapa bort det dåliga och vi kommer att fortsätta att prioritera det här området.

Andra långdagen

Den 3 juni hålls den traditionsenliga gatufestivalen, Hela dagen lång, i folkmun fortfarande kallad Andra långdagen och polisen kraftsamlar för att kunna upprätthålla tryggheten.

– Det vi generellt ser på offentliga tillställningar är till exempel sexuella ofredanden, narkotikaanvändning och att det uppstår bråk mellan berusade personer. Vi kommer att ha en speciell insats den dagen och ställer höga krav på arrangören.