Utredning. Polisens tekniker är på plats och undersöker brandorsaken. Foto: Stefan Källstigen

Efter branden – hela garaget ska rivas

Efter den stora branden i ett garage i Valsta där närmare 200 bilar förstördes har den tekniska utredningen inletts. Hela garaget behöver rivas.

  • Publicerad 08:53, 16 sep 2021

Det är viktigt att påpeka att det råder stor rasrisk vid garaget efter branden.

Det luktar fortfarande brandrök på Magnegatan i Valsta. I närheten av garaget står två väktarbilar och det är avspärrat. Vid infarten står en polis med en kamera på stativ och fotograferar skadorna. Den tekniska utredningen har påbörjats i det som polisen har rubricerat som mordbrand.

I branden för ett par veckor sedan skadades 200 bilar, de flesta av dessa blev helt utbrända.

– Där inne är det helt utbrunnet, det är bara skelett av bilarna kvar, säger Bo Sundberg från Sollentunapolisen som ingår i den grupp som leder arbetet med utredningen av branden.

Stor skada i betongen

Det är inte bara bilarna som har tagit skada. Även byggnaden är skadad av värmen och betongen har spruckit på flera ställen. Flera bilar som stod utomhus på övervåningen fattade också eld, och ett förråd tillhörande Sigtunahem.

Vad som startade branden har polisen inte något svar på i nuläget.

– Det är en svår utredning som är rubricerad som mordbrand. Vi måste utgå från det värsta och jobba oss vidare därefter. Men det kan vara vad som helst, något elfel från en bil eller så, säger Bo Sundberg.

För tillfället har kommunen låtit boende som hade parkering där stå vid Midgårdsbadet. Vad som händer långsiktigt är inte klart. Klart är att garaget är i så dåligt skick att hela byggnaden ska rivas.

Inga personskador

Det är Sigtunahem som äger garaget och de är tacksamma att inga människor skadades i branden.

– Många av våra hyresgäster hade bilar parkerade i garaget, vilket både drabbar ekonomiskt och försvårar vardagen. Vi försöker att stötta och hjälpa våra hyresgäster på de sätt som vi kan och har rutiner på plats för koordination och samarbete med försäkringsbolag, kommun och myndigheter, säger Göran Pettersson på Sigtunahem.

När den tekniska utredningen är klar och innan byggnaden kan rivas kvarstår en hel del logistik.

– Vi ett stort antal skadade bilar som ska forslas bort innan vi kan börja riva parkeringsgaraget. Det är viktigt att påpeka att det råder stor rasrisk vid garaget efter branden, och att det är förenat med livsfara att vistas innanför avspärrningarna, säger Göran Pettersson.

Stor rasrisk

Branden i Märsta var bland de största bilbränderna i Sverige.

200 bilar skadades eller förstördes.

En teknisk undersökning pågår för att utreda brandorsaken.

Hela garaget ska rivas. Bilarna som står på taket måste forslas bort innan rivningsarbetet.

Garaget kan rasa ihop och det är livsfarligt att vistas innanför avspärrningarna.

Visa merVisa mindre

Corona: 28 nya fall på en vecka

Sigtuna FHM ser två sannolika scenarier i vinter Färre 16 och 17-åringar sprider corona efter att många nu fått vaccinet, meddelar FHM. I Sigtuna kommun ligger smittan på en jämn nivå.fredag 22/10 9:29

Spärrvakternas toalettbesök kan kosta 100 000 kronor i böter

Nyheter ”Ett omänskligt system" säger Edilma Sebestyén i spärren på Södra station Varje gång pendeltågens spärrvakter går på toaletten måste de be om lov. Annars riskerar deras arbetsgivare böter på upp till 100 000 kronor. SL:s hemliga kontrollanter ser till att toareglerna följs.fredag 22/10 5:53

Privatperson lyckades släcka bilbrand

Nyheter Släcktes innan branden utvecklades och spred sig Brinnande föremål hittades på en bil i Märsta centrum. Bilen stod parkerad men branden lyckades släckas av en privatperson innan den tog fart ordentligt.torsdag 21/10 11:49

SVT slår upp ny redaktion i Märsta

Nyheter Lokal-tv. En del av bolagets satsning på lokaljournalistik SVT öppnar fyra nya redaktioner under 2022 – en av dessa är belägen i Märsta. Det är en del i tv-bolagets satsning på lokaljournalistik.torsdag 21/10 10:03

Olov Holst (M) vill avskaffa public service-skatt

Nyheter Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) debatterar för ett avskaffande av public service-skatten, tillsammans med fyra andra moderater i landet.torsdag 21/10 8:55