Sverige är illa ute efter en massiv cyberattack samt missilattacker som slagit ut Amazons och Microsofts data­center i Sörmland. Elnätet är saboterat, internet är oanvändbart och alla kommunikationsmöjligheter är borta. En fake-video på stadsministern sprids där han ses hylla Ryssland men även anklaga USA för spioneri. Är ett krig på väg?

Det är en del av handlingen i André Catrys första bok, Honungsapan, som släpptes den 10 juni.

Boken skildrar både realistiska och sannolika hot som kan drabba landet.

Vi befinner oss på en bänk utanför scoutstugan vid Ryska ambassaden på Kungsholmen. Solen står högt på himlen och värmen är påtaglig. Vågorna slår mot bryggans kant samtidigt som ett par människor joggar förbi. Ned för backen kommer en man i kavaj åkandes på en elsparkcykel. Det är André Catry som dyker upp för intervjun.

– Vilket otroligt fint väder, säger han och slår sig ned på bänken.

Från Säpo till Saab

Efter många års arbete med IT-säkerhet åt bland annat svenska myndigheter, som säkerhetspolisen, försvarsmakten och regeringskansliet, har André Catry de senaste fem åren arbetat som konsult hos Saab. Under 2020 började han även att skriva på sin första bok, Honungsapan.

– Jag har velat skriva den här boken i nästan tio år, men det har inte gått då jag arbetat för myndigheterna, säger André Catry.

– Titeln ”Honungsapan” är en sammansättning av honungsfälla och kodapa. En honungsfälla kan beskrivas som att någon lurar in en annan i en fälla och en kodapa är en hacker. Så jag slog ihop dem, och så är faktiskt honungsapan ett verktyg i boken som hjälper huvudpersonerna.

– Jag hoppas att läsarna ska tycka att den är spännande och intressant och att de tar sig en funderare. För detta är saker som både har hänt – och kan hända på riktigt.

Baserad på riktiga personer

Boken handlar om Maria, känd som MAC. Hon arbetar för KSI, kontoret för särskild inhämtning, men är utlånad från Säpo. Den andra personen man får följa är hackaren Bosse.

– Bosse är baserad på flera riktiga personer men allra mest på en gammal kollega och vän som tyvärr avlidit. Jag har även dedikerat boken till honom. Karaktären har faktiskt en del av mina egenskaper också, säger André Catry.

Att Mitt i möter André vid scoutstugan beror på att huvudpersonen Bosse begår ett inbrott och placerar ut radioutrustning för signalspaning där.

– Han hackar även wifi:t i höghusen bakom den Ryska ambassaden innan han flyger en drönare utrustad med en mobil som landar på ambassadens tak.

Från Belgien till Sverige

I dag bor André på Norrmalm. Men där har han inte alltid bott. Under de första åren i livet bodde han och familjen i Antwerpen i Belgien. I mitten av 70-talet flyttade de till Hallunda, sedan Vingåker och under gymnasietiden gick han på gymnasiet i Katrineholm.

Det var där, i början av 80-talet, som André började hacka för första gången. 1983 började han till och med tjäna pengar på att sälja dataprogram till lärare i skolan.

–Jag satte upp ”fake-inlogg” på flera datorer för att komma åt riktiga inloggningar och få access till skolans servrar. Men det var innan det blev olagligt att hacka.

Hackandet fortsatte även efter åren på gymnasiet och 2004–2005 kom hacker-karriärens stora höjdpunkt under DEF CON i Las Vegas.

– Här får olika hackers visa upp sina hack, lyssna på föreläsningar och tävla. När jag var där var det runt 1 000 personer, men nu för tiden är det säkert runt 20 000. De är som ett stort college-party.

– Jag vann tre tävlingar och belönades med en läderjacka och en svart badge som ger fri tillgång till DEF CON livet ut. Det var otroligt stort och roligt.

År 2005 valde André Catry att lägga av med hacking och fokuserade i stället på incidentutredningar gällande IT-säkerhet.