Efter 60 år – nu är framtiden hotad

De har funnits sedan 1959. De har samlat in och delat ut miljontals kronor genom åren, men på grund av ointresse och lågt medlemstal är Håbos­ lejon nu utrotningshotade.

  • Publicerad 13:25, 17 feb 2022

Ju fler som är engagerade­ desto bättre blir det.

Pandemin har stoppat alla möjligheter till marknader och andra sociala sammanhang. Trots detta kan Lions club Bålsta se tillbaka på ett 2021 som gav en rejäl slant, över en kvarts miljon kronor­ som därmed har kunnat skänkas till forskning om ALS och till Barndiabetesfonden.

– Jag har nu betalat ut 165 000 och jag har fortfarande en hel del pengar att betala ut, närmare 100 000, säger Per-Erik ”Peje” Josefsson, kassör som konstaterar att man nu kommer att koncentrera sig mer på lokala verksamheter.

– Vi vill ge tillbaka, till de som behöver. Vi ska vara grädden på moset och stötta vettig verksamhet, goda föredömen.

– Vi har lyckats jättebra trots pandemitider, konstaterar medlemmen Ronnie Jyrell.

Framtidsoro

Tillsammans med Bo Hansson träffar de Mitt i Bålsta på sitt kontor. Det är för att dela med sig av de goda nyheterna om stora pengar, men också för att vädra en oro för en oviss framtid.

– Vi har ett bekymmersamt medlemsläge. Vi är drygt tjugo medlemmar och en tredjedel har tagit time out på grund av hälsoskäl. Vi är ganska ålderstigna. Vad är medelåldern? frågar Hansson.

– Alldeles för hög, skrattar Ronnie Jyrell.

Funnits sedan 1959

Humöret är gott, men för en förening som funnits sedan 1959 är läget allvarligt.

Finns det en risk att den här lokala Lionsföreningen försvinner?

– Ja, risken är uppenbar, tycker jag. Vi måste få fler medlemmar för att kunna fortsätta verksamheten. Det går inte annars. Jag ser i alla fall att risken definitivt finns, säger Bo Hansson.

Svår fråga

Frågan om hur man ska locka fler medlemmar är inte lätt att besvara för trion.

– Det är ett problem för alla föreningar i dag. Det här med ideellt arbete verkar minska. Vi är föreningsmänniskor sedan många år tillbaka och vi har sett ett helt annat intresse förr om åren.

– Ju fler som är engagerade desto bättre blir det. Då får vi ett trevligare Håbo. Det är det som är vårt syfte, menar­ ”Peje” Josefsson.

Lions Club

Lions bildades i USA 1917 av William Perry Woods, som en välgörenhetsförening. Det dröjde över trettio år innan den kom till Europa­ och det var 1948 när Lions Club Stockholm bildades. 1959 bildades Lions club Bålsta. I dag finns Lions i över 200 länder runtom i världen och beräknas ha närmare 1,4 miljoner medlemmar.

Lions är en förening som är fri från religiöst­ och politiskt ställningstagande.

Det internationella mottot är: ”We Serve” (”Vi hjälper”)

Svenska Lions motto är: ”För samhälls­ansvar och livskvalité”

Visa merVisa mindre

Köp böcker för en krona i Kungsängen

Botanisera bland billiga böcker Biblioteket i Kungsängen har för mycket urgallrade böcker inne på sitt kontor. "När vi inte får plats själva så måste vi börja sälja böcker", säger bibliotekschefen.onsdag 28/9 14:53

Polisen släpper ny detalj om döda kvinnan

Ännu inte identifierad Kvinnan som hittades avliden i Upplands-Bro i juni är fortfarande inte identifierad. Polisen släpper nu en ny detalj i förhoppningen att mordutredningen ska komma framåt.tisdag 27/9 10:33