Tony Domnérus sitter i sin svarta skinnpaj och fingrar på bilradion. Den mintgröna Forden från 1956 mötte sin första ägare i soliga Fresno i Kalifornien för 66 år sedan. Då fick hon namnet Jenny.
I dag lever Jenny i en annan tid, i en annan värld – i Nibblegaraget i Jakobsberg.
– Det kan låta idiotiskt för en oinvigd, men jag tycker bilar har en själ, särskilt om man kan dess historia, säger Tony Domnérus, ordförande för Jakobsbergs Bilsportsförening.
Pågått i närmare 50 år
Här nere står det rader av gamla amerikanska vrålåk. Chevrolets, Cadillacs och hemmasnickrade hot rods. Vissa isärplockade till minsta beståndsdel, andra ser ut att komma direkt från fabriksbandet.
Så här har det sett ut ända sedan 1976. De tre föreningarna som håller till i garaget samlar åttio medlemmar varav många har varit här i decennier.
– Många har investerat otroligt mycket pengar och arbete här. Flera är mitt uppe i långa projekt. Vad ska vi säga till dem? säger Tony Domnérus.
Några ryggar står vikta under en motorhuv. En tittar upp, slänger lite käft med Tony innan han dyker ner igen. På väggarna hänger hundratals verktyg, i ett hörn står flera maskiner som ser ut att väga flera ton styck.
Betalat 23 miljoner i hyra
Om sex månader riskerar allt att hamna gatan. För nu har Järfällahus bestämt sig för att blåsa ut allt och renovera.
– Vi har varit den mest pålitliga och inkomstbringande hyresgästen. Vi räknar med att vi betalat 23 miljoner i hyra genom alla år. Vi är också en positiv kraft som anordnat utställningar, bland annat med FUB där personer med intellektuell funktionsnedsättning fått hänga med.
Föreningarna har dessutom kontrakt fram till sista december 2024. Föreningarna har anlitat en advokat och det kan bli en rättslig process av det hela. Tony Domnérus säger att de alltid haft en bra relation med Järfällahus, men att det här beslutet känns ogenomtänkt. Och dyrt.
– Budgeten för det här, som de la 2019, låg på 64 miljoner kronor. Med det aktuella världsläget är det väl kanske det dubbla i dag?
Tony Domnérus tycker att en mindre renovering vore bättre.
– Det är klart så att underhållet har släpat efter. Men att gå från att vara helt passiv till att bränna på allt man kan förstår jag inte.
Kristdemokrater kritiska
Roland Borgström (KD), som sitter i Järfällahus styrelse, har varit en av dem som spjärnat emot förslaget.
– Jag har varit där nere flera gånger och man ömmar för deras situation. Nu pågår det en dialog och förhoppningsvis kan man komma överens.
Även Lennart Nilsson (KD), avgående kommunalråd, är engagerad i frågan.
– Jag känner väldigt starkt för de här klubbarna. Går man ner och tittar så förstår man vilken fantastisk verksamhet de bedriver. För många är det här deras liv. De är också en hyresgäst som alla andra, och jag tycker inte det känns rätt att slänga ut dem mitt under en kontraktsperiod.
För Tony Domnérus har livet nere i garaget inneburit mer än amerikanska veteranbilar.
– Det här är en social plats för många människor. Många skulle nog inte ha den kontakten med andra om inte det här funnits.
Beskedet om den omfattande renoveringen tog hårt på bilföreningarna i Nibblegaraget. Men renoveringen måste göras.
– Fastigheten har nått sin tekniska livslängd. Renoveringen borde ha gjorts redan för tio år sedan, säger Björn Lindforss (M), ordförande i Järfällahus styrelse.
Han säger att tjänstemännen har stött och blött en rad olika alternativ med olika omfattningar på renovering.
– Det är så mycket som behöver göras. Golven ska bilas och stora maskiner ska gräva upp schaktmassor. Det kommer se ut som en gruva där nere. Då kan de inte vara kvar där nere.
Har det löpande underhållet brustit?
– De här fastigheterna byggdes under 60- och 70-talen. Man måste renovera efter en tid, det går inte att komma runt. Det är alltid olägligt att renovera, men jag är av uppfattningen att vi ska försöka hjälpa föreningarna på alla sätt vi kan. Jag tror också de förstår att vi måste renovera.
En uppskattning som bolaget gjort visar att det kan kosta 64 miljoner, hur ska de pengarna hämtas hem?
– Det är en investering i fastigheten och värdet på fastigheten ökar. Genom hyror kommer det här med tiden att betala av sig, även om det kommer ta väldigt lång tid.
Vad tänker du att föreningarna ska göra? Det finns inte jättemånga sådana här lokaler.
– Jag vet att tjänstemännen för en dialog med dem om olika lösningar. Jag hoppas att man kommer överens. Det är som du säger svårt att hitta den här typen av lokaler, men man får kanske bredda sig geografiskt.