Ljudet av barnfötter och små röster studsar över korridorerna, trapphusen och salarna i Maria Fritidsklubb som håller till i Mariaskolan.

I filmrummet står några barn och skapar en video mot en green screen. Skapanderummen börjar fyllas av andra barn som vill få utlopp för lite kreativitet.

Klubben var en viktig del till att Erica Jacobsons son Bernard, 9 år, började på Mariaskolan.

– Vi tittade på andra, likvärdiga innerstadsskolor men valde den här för att fritids var omvittnat bra. Han var inte intresserad av fritids förut, men när han gick med i fritidsklubben förändrades allt. Han vill gå dit innan skolan börjar och stanna kvar efteråt, säger hon.

Under måndagen nåddes vårdnadshavare av beskedet att fritidsklubben, dit barn i årskurs 3–6 är välkomna, stänger till sommaren.

– Jag blir så arg att jag kan riva ner himlen. Det är ett stort frågetecken varför man vill lägga ner en fungerande verksamhet där barnen trivs. Att bygga upp det igen måste vara oerhört kostsamt och dessutom gör det barnen ledsna och oroliga.

Verksamhetschefen Kenneth Sundman har tagit hjälp av jurister för att se om det finns möjlighet att ha fritidsklubben kvar. Här sitter han med Bernard Bennysson Jacobson och Erica Jacobson.

Verksamhetschefen Kenneth Sundman har tagit hjälp av jurister för att se om det finns möjlighet att ha fritidsklubben kvar. Här sitter han med Bernard Bennysson Jacobson och Erica Jacobson.

Pekka Pääkkö

Funnits sedan 80-talet

Maria fritidsklubb är inte en del av kommunala Mariaskolan, utan drivs som en ekonomisk förening och personalkooperativ. Den startade 1986 och har i sin nuvarande form funnits på skolan sedan 1997. Totalt är 309 barn inskrivna, nästan alla är elever på skolan.

Upplägget för fritidsklubbens varande har förändrats under åren. Lokalerna som är till för årskurs 3 hyr de av Sisab.

För lokalerna där årskurs 4–6 håller till har de en överenskommelse med skolan som förenklat innebär att de får nyttja lokalerna utan kostnad. I början av december fick fritidsklubben reda på att det hyresavtalet sägs upp och att de måste vara ute till sommaren.

– Det var som en chock. De slänger ut oss. Vi har haft möten sedan dess om att hitta en lösning eller skjuta fram uppsägningen, men fått blankt nej, säger verksamhetsledaren Kenneth Sundman, som jobbat på fritidshemmet sedan 1991.

Bernard Bennysson Jacobson river av ett trumsolo i fritidsklubbens musikrum.

Bernard Bennysson Jacobson river av ett trumsolo i fritidsklubbens musikrum.

Pekka Pääkkö

"Inte juridiskt gångbart"

För att en fristående verksamhet ska kunna vara kvar hade den behövt upphandlas, menar rektorn Maria Källmark Molitor och säger att fritidset inte kan drivas som det gjort fram tills nu.

– Det som var juridiskt gångbart för 25, 30 år sedan är inte det i dag. Ska vi skapa ett avtal med någon i huset måste det upphandlas eftersom vi är en kommunal verksamhet. Vi är inte intresserade av att göra allt det underarbetet eller att en annan fristående aktör ska driva fritidsverksamheten. Om det blir en offentlig upphandling kan det bli vilken friskolekoncern som helst, då tar vi hellre över det i egen regi.

Tror du att ni kan skapa en verksamhet med samma kvalitet?

– Ja. Varje dag jobbar vi med att skapa den bästa skolan för de elever vi har. Det gäller både själva skolverksamheten och fritids. Vi har i flera år jobbat med att utveckla vårt fritidshem och det viktigaste för oss är att se till barnens bästa.

Nu ska en projektgrupp formas för att planera det kommunala fritiset som ska starta till hösten. Enligt Maria Källmark Molitor ska man se till att både barn och vårdnadshavare blir hörda.

Vad kan du säga till vårdnadshavare som är oroliga över det här?

– Att de inte behöver vara det. Min förhoppning är att de inte ska se så stor skillnad, annat än om det är en förbättring.

Ute i juli

Den uppfattningen delas inte av Kenneth Sundman. Den form Maria fritidsklubb drivs i har gett dem möjlighet att lägga mer resurser på eleverna än vad en kommunal verksamhet har, menar han.

– Det känns bedrövligt. Vi brinner för vår verksamhet och är bra på det vi gör. Det märks i det bemötande vi får och har fått av barn och vårdnadshavare. Vi har alltid känt oss som en del av skolan och vår verksamhet har varit fördelaktig för dem. Det känns ovärdigt att det ska sluta på det här sättet.

Uppsägningstiden är på sex månader och 1 juli 2023 måste fritidsklubben vara ute ur lokalen.