Camilla Brinck växte upp i Fittja söder om Stockholm. Läs- och skrivsvårigheterna gjorde skolgången riktigt tuff, men annars beskriver hon barndomen som fantastisk.

– Jag är otroligt glad att jag tack vare min uppväxt har fått lära mig så mycket om så många olika kulturer och språk och fått äta så mycket god mat från så många olika länder. Det var min vardag, så jag förstod inte hur bra jag hade det. Jag fick vänner runt om i hela världen, säger hon.

Att bli författare fanns ­inte på kartan för någon som knappt läst en bok i sitt liv. Popstjärna var drömmen.
På 00-talet gjorde hon sig ett namn som både soloartist och låtskrivare.

Men en dag fick hon oväntat besök i studion. När hon pulade med kontrollerna för att få till en manlig röst hördes plötsligt en mus i stället.

– De var smarta som kontaktade mig i studion, om de hade kontaktat mig via brev och frågat om jag kunde skriva tio kapitelböcker, á 220 sidor skulle jag aldrig ha åtagit mig uppdraget, säger Camilla Brinck.

– Jag skruvade fel och då kom Musse. Jag visste på en gång att jag hade hittat något som var större än mig själv.

Den där felskruvningen öppnade en gyllene kran ur vilken det på några år har forsat bland annat ljudböcker, böcker, spel, låtar och en musikal. Böckerna har sålts i mer än 3,5 miljoner exemplar.

Musse och Helium har precis avslutat sin musikalturné.   I Stockholm sålde de ut Cirkus.

Musse och Helium har precis avslutat sin musikalturné. I Stockholm sålde de ut Cirkus.

Pressbild

”Ser allt i bilder”

Eftersom hon var van vid att skapa musik började den nya karriären lite bakvänt – med ljudböcker. Så småningom vågade hon även sätta äventyren på pränt.

– Jag ser allt i bilder och tänker på samma sätt som när jag skriver en låt med ­intro, refräng och brygga, säger hon.

– Det var med skräckblandad förtjusning jag började, för barnböcker är ju viktigare än vuxenböcker. Jag skriver för mig själv, både lilla och stora Camilla måste gilla det.

Det är ganska mycket kiss- och bajshumor!

– Jag älskar kiss- och bajshumor! Du vet Tictoc-trenden Guess my fart (gissa min fjärt, reds anm)? Den kunde jag ha startat. Men det är en hårfin balans.

Lagom till julen 2026 ska Musse och Helium bli långfilm via det norska bolaget Qvisten Animation som ligger bakom SVT:s tecknade nya julserie med Astrid Lindgrens figurer.

Privat

Blev kär i mössen

Trots att Camilla Brinck tidigt skissade på storslagna planer för sina mussyskon – och vill bli Sveriges svar på Disney – är hon noga med att påpeka att det inte är pengarna som driver henne.

– Jag har inte suttit och klurat ut att jag ska bygga ett barnvarumärke för att kränga en massa prylar. Det kommer sig av att jag blev kär i Musse och Helium och att barnen älskar det, säger hon.

– Mössen kan förmedla visdom, tips och tricks utan pekpinnar och inte minst ­bjuda med läsaren på ett magiskt äventyr. Musse och Helium är äkta och ärliga. De pratar som barnen gör och jag tror det är därför barnen gillar dem.

Men en Musse & Helium-nöjespark låter ganska kommersiellt?

– Jag vill inte bygga ett land med tråkiga hopp­borgar – jag har redan tackat nej till tre stycken. Vi siktar på att skapa ett upplevelsecenter. Jag vill att besökarna ska bli underhållna och samtidigt få jobba med sina sinnen och känslor. När de sedan kommer ut ska de känna lycka: Vad fasen var vi just med om?!