Herrgårdsvillan på Sättra gård skulle varit färdigrenoverad i oktober förra året, men är ännu inte klar. Skadorna visade sig vara mycket mer omfattande och kostnaderna har ökat från drygt 6,9 miljoner till 24,8 miljoner kronor.

De ökade kostnaderna och att "ingen drog i bromsen" har väckt stark kritik, inte minst från oppositionen, vilket Mitt i tidigare rapporterat om.

Nu har kommunstyrelsen, på initiativ av Mittenstyret och oppositionspartierna, tillsatt en extern granskning för att räta ut frågetecken kring renoveringskostnader och hantering.

– Det är positivt att någon utomstående kikar på hanteringen. Inte så mycket för att jaga syndabockar utan snarare så att detta inte upprepas. En extern granskare kan ge oss goda råd på hur vi ska ändra våra rutiner, säger Roland Storm (VB), ordförande i i teknik- och fastighetsutskottet.

Bristande underhåll

Han säger att många politiker och tjänstemän varit delaktiga i att underhållet inte skötts under tidigare år.

– Det finns uppgifter som säger att kommunen inte gjort några större renoveringar på huset sedan man tillträdde som ägare 1969–70.

Enligt Roland Storm hade man, med facit i hand, gjort helt annorlunda.

– Hade projektet vetat om alla dolda skador på en och samma gång hade man inte satt i gång renoveringen på det sätt som skedde. Nu åtgärdade man en skada och ett rum i taget. Sedan upptäcktes fler skador efter hand som de olika rummen åtgärdades. 

Den som hyrt Herrgårdsvillan i snart tre decennier är Åsa Criborn. När Mitt i når henne på telefon är hon på väg till sina vuxna barn i Stockholm, hos vilka hon kunnat bo under delar av renoveringen.

– Det som hänt med huset är jättetråkigt och traumatiskt för mig. Jag har bott här hela mitt vuxna liv och älskar Sättra. Nu längtar jag bara hem, säger hon.

Hon berättar att en vattenläcka i badrummet upptäcktes sommaren 2022.

– Det skulle bara ta några månader att återställa. Men när de öppnade upp upptäckte de att en stam brustit och fler skador på husets konstruktion. Så jag har inte kunnat bo där på över ett och ett halvt år.

Hur ser du på att det här blivit en politisk fråga?

– Det känns fruktansvärt tråkigt och har blivit jobbigt för alla inblandade.  Jag har bott här så länge och älskat och vårdat Sättra. Det är tokigt att det blivit så här.

Den höga renoveringskostnaden kan leda till en rejäl hyreshöjning. Hur ser du på det?

– Det får jag ta ställning till då. Nu vill jag bara flytta hem till mitt älskade Sättra och få lugn och ro.