Ekudden. Mycket döljer sig under ytan ute på Ekudden. Nu ska skräpet plockas upp. Foto: Privat

Dykare ska rensa skräp på Ekuddens botten

Om ett par veckor intar frivilligprojektet Rena Botten Danderyd. Då ska gamla synder botas på Ekuddens botten. "Jag har sett många skräpiga platser, men det här var en av de värsta"

  • Publicerad 11:30, 12 nov 2020

Sedan 2018 har dykarna i projektet Rena Botten tagit upp skräp från havens botten. Eriq Agelii är en av initiativtagarna, och har dykt sedan 80-talet.

Mycket döljer sig under Ekuddens vackra yta, berättar han.

– Det här är en av Sveriges finaste och mest exklusiva platser, med vackra hus och det fina området. Men när man kommer under ytan så är det en explosion av skräp. Jag har sett många skräpiga platser, men det här var en av de värsta, säger han.

Den 21 november anländer dykarna till platsen. Då har Rena Botten fått besked om att Danderyds kommun ställer upp med en kran, för att hantera det stora skräpet.

Djursholms Rotaryklubb hjälper till på land och förser dykarna med lunch.

Dyker i hela Sverige

Rena Botten är ett projekt där dykare i samarbete med andra aktörer går samman för att rensa upp skräp från haven, och uppmärksammar miljöproblem i marin miljö.

I år har de bland annat dykt i Oskarshamn, på Västkusten och i flera platser runtom i Stockholm.

Eriq Agelii berättar att engagemanget kommer från dykarna.

– Vi upplever ofta kontrasten på de här fantastiska platserna när vi dyker. Man kommer ner till en soptipp, och så ser det tyvärr ut på många platser i Sverige, säger han.

Bildäck. En av dykarna som tar upp ett däck under ett projekttillfälle av Rena Botten. Foto: Privat

Eriq Agelii Foto: Privat

En del av projektet är även att träna dykning.

– Vi gör det här ideellt och efter egen vilja och förmåga. Men vi ska också ha kul, och göra det här på ett säkert sätt. Vi får göra en insats, och det känns bra, säger Eriq Agelii.

Frivilligprojektet Rena Botten har uppskattningsvis engagerat 100 dykare och tagit upp 70 ton skräp från havens botten. En stor del är däck, berättar Agelii.

– En väldigt stor del. Nästan 80 procent av all vikt. De utsöndrar giftiga oljor och bryts ner till mikroplaster som är farligt för fiskar och människor, säger han.

Allmänheten kan hjälpa till

Dykningen är planerad att börja under förmiddagen den 21 november. Eriq Agelii är dykansvarig på plats, och välkomnar privata förmågor att hjälpa till.

– Alla dykare oavsett certifikat är välkomna. Även på land är man välkommen att vara med, säger han.

– Vi är också tacksamma för hjälpen vi får från kommunen. Det är en förutsättningen för att vi ska kunna göra det här.