Göteborg

Den genomsnittlige göteborgaren duschar i 6 minuter och gör då av med cirka 60 liter vatten. Att i stället duscha tre minuter, vilket är lika lång tid som en schlagerlåt får vara, sparar alltså 30 liter vatten.

Med uppmaningen om att duscha till en schlager vill Kretslopp och vatten få göteborgarna att tänka till över sina duschvanor, men också sin vattenanvändning i stort. Och Mello-artisterna i kampanjen delar gärna med sig av sina bästa tips – stäng av strålen och ställ in vatten i kylskåpet!

– Mitt tips för att spara vatten är att stänga av duschen när man tvålar in sig och ha lågt vattentryck i sin dusch, säger Ida Redig, som var med i Melodifestivalen 2018 med låten Allting som vi sa.

Barbados Peter Samuelssson sparar gärna vatten.

Barbados Peter Samuelssson sparar gärna vatten.

Anna-Lena Lundqvist

Peter Samuelsson, basist i Barbados, har varit med i Melodifestivalen fyra gånger mellan 2000 och 2003 och kommit tvåa med låtarna Se mig och Allt som jag ser. Vid sidan av musiken driver han en VVS-firma.

– Dricksvatten i kranen är en lyx som vi har i Sverige. Det är självklart att spara på något som inte är en självklarhet i andra delar av världen. Blir man medveten om det så gör man val som förbrukar mindre vatten, säger Peter Samuelsson.

Kortare duschar

Förutom att ta kortare duschar uppmanas göteborgarna att laga läckande kranar, vattna med regnvatten och fylla sina disk- och tvättmaskiner.

– Målet är en förbrukning på 100 liter per person och dygn, säger Josefin Lundberg Abrahamsson, avdelningschef dricksvattenproduktion på Kretslopp och vatten. Det är lika mycket som danskarna förbrukar och de har samma levnadsstandard som vi i Sverige.

Sparar el och kemikalier

I Göteborg tas råvatten från Göta älv för att producera dricksvatten i vattenverken. Det är alltså inte brist på vatten, men staden växer och dricksvattnet från vattenverken måste räcka till fler. Dessutom kräver reningen el och kemikalier.

Om alla göteborgare duschar till en schlager skulle det under ett år spara ungefär 3 000 MWh el vilket motsvarar elförbrukningen för 150 eluppvärmda villor. Dessutom skulle det spara 720 ton kemikalier i reningsprocessen.

– Det skulle vara ett steg för vårt arbete för att nå Göteborgs Stads mål om att ha nära noll koldioxidutsläpp 2030, säger Josefin Lundberg Abrahamsson.

Kampanjen Duscha till en schlager pågår på cirka 300 informationstavlor i Göteborg och på digitala kanaler till och med 12 maj.