Järfällagulden. Astrid Fagerberg, Malin Andersson och Andreas Sahlberg är tre av spelarna från Järfälla vattenpolo som tog hem dubbla SM-guld. Foto: Stefan Källstigen

Dubbla guld när Järfällas vatten pol(o)are gjorde upp

Det är i Järfällas pool som Sveriges mästare i vattenpolo hittas. I år tog både dam- och herrlaget i vattenpolo hem dubbla guld, vilket blev en historisk vinst.

  • Publicerad 12:39, 3 jun 2022

Det var kul att få ta hem guldet till Järfälla

Det är bara minuter kvar av herrarnas sista, avgörande, möte mot Hellas helgen 20-22 maj i Eriksdalsbadet i Stockholm.

Järfälla vattenpolo ligger under med tre poäng, på sidan står hejarklacken och peppar.

– Du hade detta momentum framför dig, samtidigt hade vi en fantastisk klack som gav en rejäl skjuts. Vi kämpade på men det var ovisst, man undrade om vi kommer ta det och det gjorde vi, säger Andreas Sahlberg.

I sista minutrarna görs två mål, sekunder innan avblåsning ett sista och herrarna tog hem guldet.

För Olof Frithiof blev det hans första elitseriematch och han fick hoppa i och hjälpa till vid ett tillfälle.

– Det var kul att få spela en så bra match, sen var det nervöst också för den var så viktig. Vad vi än gjorde så spelade det roll.

Har du fått mersmak?

– Absolut! I år fick jag hoppa i en gång, nästa år hoppas jag att få hoppa i två gånger.

Vinnargest."Jättecoolt", det är det korta svaret på känslan att ha tagit hem gulden enligt Astrid Fagerberg och Malin Andersson från Järfälla vattenpolo. Foto: Stefan Källstigen

Fokus. Det krävs mycket fokus när målvakten Malin Andersson står vid nätet. Foto: Stefan Källstigen

Järfällaguld

I damlagets möte mot Stockholmpolisen var övertaget mycket tidigare tydligt. Samtidigt hade herrarna tagit sitt guld, så spänningen fanns.

– Det gav extra motivation att ta hem det. I laget har vi en bra blandning av unga spelare och mer rutinerade, det skapade mer spänning, säger Astrid Fagerberg, som spelat i laget i fyra år.

Avslutningsvis kunde Järfälla lyfta upp två pokaler i guld. Det blev även historiskt för nu är klubben tvåa över flest SM-titlar i svenska vattenpolos historia.

– Det var kul att ännu en gång få ta hem guldet till Järfälla, säger Malin Andersson.

Gemenskapen håller kvar

Hon är målvakt i damlaget och 2021 blev hon utsedd till Sveriges bästa damspelare i vattenpolo. Sporten har hon spelat i halva sitt liv och på frågan om det är vanligt att stanna så länge i samma klubb ler hon och svarar:

– I Järfälla är det så, här är det gemenskapen som håller kvar en. Jag har undrat hur vi fortsätter att vinna i 15 år med så många nya människor i lagen. Det handlar om sammanhållningen.

Två veckors träningsläger i Tyskland, gemensam träning med damer och herrar samt att lagen spelar tillsammans när de är yngre, det tror spelarna är anledningar till att det finns en sådan stark sammanhållning.

– I lagen behandlar vi varandra som familj. Istället för att skrika på varandra när vi spelar så pratar vi med varandra. Det är för att inte förstöra den känslan, sådant är viktigt, säger Astrid Fagerberg.

Andres Sahlberg, som har spelat i klubben i 21 år, håller med.

– Vi lägger mycket jobb på samarbetet och har en bra sammanhållning, vi är ett gäng.

Spänning. Det blev ett spännande sista möte för herrarna innan de fick hem SM-guldet. Foto: Britta Hassler

Övertag. Damernas övertag blev tidigt tydligare i deras sista möte när de tog hem det andra SM-guldet. Foto: Britta Hassler

"Som handboll i vattnet"

Så skulle klubbens spelare förklara sporten:

Ett pololag består av målvakt och sex spelare, samt sex avbrytare.

Vattendjupet på en spelplan ska genomgående vara minst 1,8 meter men helst 2,0 meter och 30 meter 30 meter mellan mållinjerna för herrar, 25 meter för damer.

Det är tillåtet att trycka ner eller hålla fast en motståndare som har bollen i hand. Det är även tillåtet att gå eller stå på botten när man inte deltar i spelet.

Ett lag får endast ha bollen i besittning i 30 sekunder. Lyckas man inte skjuta mot mål blir det frikast för motståndaren.

En match består av fyra perioder på åtta minuter. En match innebär 32 spelminuter.

Källa: Svensk simidrott

Visa merVisa mindre

Tvåa i Sverige

Efter guldbragden blir det däremot inte så mycket ledigt. Det förbereds för Nordiska slutspelen och turnering i Tjeckien. Men fler guld kommer det nog bli.

– Det är coolt att vara nästbäst i Sverige, förhoppningen är att det blir mer, säger Andreas Sahlberg.