Bassängbad. Breviksbadet är ett populärt bassängbad i Brevik. Simskolan drivs privat och separat från badet. Foto: Anna Wilson

Drunkningstillbud utreds av åklagare

I somras var en fyraårig pojke nära att drunkna på en simskola på Breviksbadet. Något som nu utreds av åklagare. "En allvarligt händelse, säger kammaråklagare Malin Kühn.

  • Publicerad 06:15, 4 okt 2021

Ingen är delgiven misstanke

I början av juli rapporterade Mitt i Lidingö om ett drunkningstillbud på en simskola på Breviksbadet.

https://www.mitti.se/nyheter/4-aring-nara-att-drunkna-pa-simskola/repugl!nRhrQOkQ3Zlj7QsOZPrD@w/

En fyraårig pojke hamnade på djupt vatten och upptäcktes enligt vittnen inte av ledarna på simskolan, utan av en annan badgäst som fick upp den medvetslöse pojken på land.

Prioriteras ner

Händelsen polisanmäldes och nu står det klart att en åklagarledd förundersökning pågår.

– Det handlat om ett vållandebrott. Men ingen är delgiven misstanke, säger kammaråklagare Malin Kühn vid City åklagarkammare.

Hon berättar att förhör pågår men att det är oklart om eller när åtal kommer att väckas. Anledningen till att utredningen drar ut på tiden är enligt Malin Kühn att ärendet flera gånger har prioriterats ner till förmån för allvarligare brott i Stockholmsregionen.

– Men det är självklart att det här är en väldigt allvarlig händelse, säger Malin Kühn.

Simskola på fler ställen

Pojken fick vid olyckstillfället syrgas och blev förd till sjukhus med helikopter Enligt uppgifter från i somras repade han sig snabbt. Hur han mår i dag är oklart.

– Vi välkomnar en grundlig utredning om incidenten på Breviksbadet. Men vi avvaktar tills den är slutförd innan vi uttalar oss närmare, säger Mona Bhat, ägare till simskolan Monas simskola.

När Mitt i sökte simskolan för en kommentar i samband med drunkningstillbudet i somras meddelade skolan att man hade skärpt säkerhetsrutiner och utökat personalstyrkan i och kring poolen.

Monas simskola driver verksamhet på flera platser i Stockholm. Men också i Göteborg, Linköping och Norrköping.

Det här gäller för simskolor

Svenska Livräddningssällskapet, SLS, och Svensk Simidrott har riktlinjer för vad som gäller i simskoleverksamheter. Men det är enbart rekommendationer.

Alla simlärare ska kunna utföra HLR och grundläggande vattenlivräddning. Men det räcker att minst en har det.

Barnen ska räknas ofta och aldrig lämnas utan uppsikt.

Källa: Svenska livräddningssällskapet, Svensk Simidrott

Visa merVisa mindre