Nyligen beslagtog Norrmalmspolisen en större mängd av kristall vid Fridhemsplan.

– Den hanterades av grovt kriminella personer i försäljningssyfte. Vi tror att det finns kopplingar till kriminella nätverk utanför Stockholm, säger insatschefen Eric.

Han har även påträffat drogen i stora mängder på Odenplan. De flesta av säljarna har varit i 20-årsåldern.

Kristall heter egentligen heter 3-CMC och är sorts amfetamin i kristalliserad och koncentrerad form. Drogen intas ofta genom näsa eller mun och har amfetaminliknande effekter: rus, känsla av ökad empati och hallucinationer.

Kraftig ökning

Giftinformationscentralen har hittills i år fått in 49 ärenden kopplade till drogen, jämfört med 20 under hela förra året och sju år 2020.

– Människor får hjärtklappning, högt blodtryck och blir varma och svettiga. De kan även bli oroliga, förvirrade och paranoida. Det har också hänt att folk fått allvarliga kramper som i sin tur kan leda till hjärnskador, säger Johanna Nordmark Grass, överläkare på Giftinformationscentralen.

Rättsmedicinalverket har påvisat fynd av 3-CMC i cirka 100 undersökta dödsfall, i två av de fallen var 3-CMC enda fyndet.

Även på Tullverket finns en oro för att drogen verkar öka i omfattning.

– Vi hade till och med augusti i år gjort 24 beslag av 3-CMC. Under hela 2021 gjorde vi 70 beslag. Däremot tar vi större mängder vid varje beslag nu, säger Martin Höglund, presstalesperson vid Tullverket.

Hittills i år har Tullverket beslagtagit 70 kilo av drogen, vilket motsvarar ungefär 350 000 doser. Förra året beslagtogs totalt 35 kilo.

– Vi ser allvarligt på att vi redan har dubblerat mängden. Utbudet finns definitivt, vilket så klart är oroväckande med tanke på att många unga tror att drogen är ofarlig, säger David Elmtorp Johansson, biträdande enhetschef vid kontrollenhet Väst.

Attraktiv för unga

Det florerar även ett rykte att 3-CMC är lagligt.

– Alla designerdroger marknadsförs på ett annat sätt än den traditionella narkotikan, där man ser en missbrukstyp framför sig som tar till exempel heroin.

Många beställer hem 3-CMC på nätet – ett klick så kommer drogen direkt hem med posten. De flesta beslagen görs i brev och paket.

År 2019 narkotikaklassades 3-CMC och sju andra nätdroger i Sverige.

– Utvecklingen av nya nätdroger går fort. Därför är det viktigt att vi som lagstiftare agerar snabbt och narkotikaklassar nya farliga substanser, säger socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande.