"På fredagskvällen bubblar det i blodet, man är kåt//Vi skulle gå på Vågen och dansa oss en låt."

Göteborgarna – ja, alla som kan Nationalteaterns låt "Livet e en fest" – vet att Folkets hus vid Järntorget i generationer har varit ett ställe för musik och nöje. Om inte Vågen så i våningen ovanför med biograf Draken.

När nu Petter Stordalen satsar med sitt utropstecken till hotell – Clarion hotel Draken – som står klart nästa år kommer han också satsa på show och musik. Tillsammans med Krall Entertainment ska Göteborgs nya mötesplats för nöjesupplevelser skapas under namnet Draken Live.

Ny satsning

Det är just biograf Draken som blir en del i den satsningen. Biografen från 1956 är kulturminnesskyddad, så salongen kommer stå orörd. Men scenen kommer få en annan utformning när allt står klar för premiär i höst. Det är då Jill Johnson kommer in med sin "Simply the best" – en show som firar både hennes över 30 år som artist och 50 år i livet.

– Jag har premiär på Cirkus i Stockholm med den på nyårsafton. Där har jag 29 föreställningar, som kan bli fler. Det blir en present till mig själv med de bästa kreatörerna och musikerna som alla har tackat ja, säger hon på plats i den vackra biograf Drakens salong.

Göteborgspremiär

Det är där hon har Göteborgspremiär, 21 september, för "Simply the best".

– Det blir en show som omfamnar alla genrer, country, pop, storband, soul och schlager. Gammalt och nytt. I Göteborg ska vi vara fram till jul.

Draken har tidigare varit scen för både musik och ståupp. Bland andra gästade Ryan Adams 2002, Lambchop 2004 och Bo Kaspers Orkester 2015. Men för Jill Johnson, som uppträtt på allt från Rondos, Konserthusets till the Theatres, i Gothia Towers, scener blir det en ny att beträda.

– Ja, det blir spännande. Draken Live kommer ju vara sammanbyggt med hotellet. Här kommer ju vara mycket musik. Det är roligt att allt inte rivs och att man återupplivar och skapar nya scener.

Tredje krogshowen

"Simply the best" blir en show på en timme och 45 minuter med 25 låtar ur Jill Johnsons karriär. Det blir hennes tredje krogshow i Göteborg efter Rondo 2014 och "That's life", storbandshyllningen, på the Theatre 2017.

– Tanken till den här showen väcktes redan efter "That's life". Men att den skulle bli av bestämdes för två år sedan. Sedan kom pandemin, säger Jill Johnson som nu filar på manus inför premiären på nyårsafton.