Göteborg

Formgivaren och konstnären Jan Eneroth är bosatt i Göteborg och är uppvuxen i en välordnad flower power-familj med mycket färg och form. En skapande familj med kontrollerat kaos.

Allt började med musiken och det visuella uttrycket med bandet O.R.O. (Organic Revolution Orchestra) och deras liveframträdanden under 90-talet. O.R.O.s liveshower tillhörde de mest spektakulära där inslag av eldsprutning, cyberdräkter, live måleri och svep över publikhavet i löplinor ingick. 

Jans stora målningar växte fram live bakom bandet under spelningen. Allt från mindre scener som på Nefertiti till stora scener där skylift eller byggnadsställningar ibland användes. Ormgropsmålningarna blev en del av bandet. 

Det var så det hela började och manéret utvecklades under spelningarna på scen. De sista åren sprang publiken upp på scen efteråt och tog med sig en bit av målningarna.

Under 2000-talet tog Jan åter upp målandet på duk, renodlade maneret och öppnade ateljé i New York. Sedan dess har konsten legat vilande, tills han för ett år sedan började måla igen inför sin första egna stora utställning.

Idag skapar Jan väggskulpturer och målningar inspirerade av vikingaornamentik och mayakulturens former. 

Se det med egna ögon.