Häromveckan gav Stockholms stad turismföretaget startbesked för bygget som innebär att Hammarbybacken ska få klätterpark och spårrodel till midsommar och sommarslalom och tubing i augusti. Nyligen började Skistar bygga på klätterparken.

– Det är lite utmanande med kälen när våren är sen. Å andra sidan har vi haft skidsäsong ända in i mars, säger affärsutvecklingschefen Jonas Bauer

https://www.mitti.se/nyheter/sommarsatsning-i-hammarbybacken-oppnar-pa-midsommarafton/repvcx!gUTMP0tIzl96RvEg7IlDgg/

Tidigare krögare får nej

Skistar vill satsa ytterligare i Hammarbybacken.

– Området skulle må bra av ett hus på toppen, men det kommer att kräva en sittlift, säger Jonas Bauer.

Dock finns inga konkreta planer ännu för ett bygge. En byggare och krögare har tidigare velat öppna restaurang på toppen. Men det är Skistar som arrenderar området och för Mitt i förklarar Jonas Bauer att en toppstuga inte skulle ägas av några andra än Skistar eller Stockholms stad.

– Vi vill inte att en privat aktör bygger på vår arrendemark. Det blir krångligt, säger Jonas Bauer.

Downhill försvinner

Backen ska även med sommarattraktionerna vara möjlig bestiga genom toppturer till fots. Men den downhill-cykling som finns i dag kommer att få stryka på foten till följd av de nya attraktionerna. Istället får åkare ta sig till andra backar, exempelvis Flottsbro i Huddinge eller Väsjöbacken i Sollentuna.

– Vi kommer inte ha någon lift som kan dra upp cyklar och vi tycker det blir för mycket höghastighetscykling. I stället blir det fokus på cross country-cykling och vi tittar om det går att göra fler cykelleder runt berget. En pumptrack-bana en bit upp i backen vore också intressant, säger Bauer.

Cykelförbundet beklagar

Representanter för Stockholms cykelförbund beklagar att downhill-åkningen försvinner.

– Jag vet att den fungerat som mötesplats för downhill-åkare. I Stockholmsområdet finns en halv miljon personer som använder cykel för motion. Jag tänker att Skistar underskattar potentialen. Och det blir en bit att ta sig till andra backar för många, säger Oskar Ekman, ordförande i Stockholms cykelförbund.

Men enligt turismföretaget har det inte varit speciellt mycket fart i backen.

– I relation till antalet besökare backen nu får har downhill varit litet. Vi har haft öppet 60 dagar under barmarkssäsongen. Och under dagarna var det mellan 0-10 cyklister per dag. Vi har sett att trenden i Åre, Sälen och Trysil går mot mindre downhill och mer trail-cykling. Vi hoppas att Nackareservatet också utvecklas i den riktningen, säger Jonas Bauer.

Under kommande år ska det också skapas en mer landskapsmässigt trivsam miljö i backen sommartid uppger turismföretaget.

Skistars anläggningar har fått tillfälligt bygglov och företaget har också fått strandskyddsdispens. Miljöförvaltningen har godkänt planerna efter att Skistar redovisat fällor som ska fånga upp eventuell plast och föroreningar från den bevattnade konstgräsbacken, vilken inte innehåller granulat som konstgräsplaner.

– Planerna har granskats av miljöförvaltningen, säger idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C).

https://www.mitti.se/nyheter/darfor-stoppades-toppstugan-i-hammarbybacken/repubj!NXDqiAXpXABT7LaxGIEA/

https://www.mitti.se/nyheter/sommar-slalom-planeras-i-hammarbybacken/repvbk!@JB4jROkCPLrw6zZ3vX7jQ/

https://www.mitti.se/nyheter/fullt-stall-i-hammarbybacken/repuet!dvq2aH0mlandyjxGeQaMg/