Intervallet mellan den andra och tredje dosen vaccin mot covid-19 kortas nu från sex månader till fem månader för åldrarna 18-65 år.

Detta för att snabba på processen, så att fler får ett bättre skydd mot smittan.

Det meddelade Folkhälsomyndigheten på onsdagen, och rekommenderar att personer 50 år och äldre samt personer i riskgrupper i åldern 18–49 år prioriteras först.

Ett kortare dosintervall är något som Region Stockholm efterlyst en tid. Regionen kommer nu att gradvis sänka intervallet, eftersom systemet inte klarar alla på en gång.

SMS skickas ut

De som tidigare bokat vaccination via appen Alltid öppet kommer att få ett sms när det är deras tur att få vaccinet, uppger Region Stockholm.

– Påfyllnadsdosen stärker vaccinationsskyddet och minskar risken för allvarlig sjukdom även för omikronvarianten. Det minskar också risken för vidare smittspridning, säger chefläkare Johan Bratt på regionens webb.

Folkhälsomyndighetens mål har varit att vecka tre ska 80 procent av alla över 50 år ha fått dos tre, något som Region Stockholm har svårt att uppnå.

Många unga

Anledningen uppges vara en relativt ung befolkning, och i prioriteringsordningen går äldre först innan de yngre släpps på.

I dagsläget har 59 procent av Sveriges 50-plussare fått påfyllnadsdosen. Region Stockholm ligger efter, med 51 procent som fått dos tre, vilket är lägst andel av alla regioner i landet.