69 brott mot dopningslagen anmäldes i Norrmalms lokalpolisområde förra året. Hälften av dem var i Vasastan och på Norrmalm, enligt polisens statistik. Östermalm stod för 17.

– De flesta ärenden vi initierat gällande dopningsbrott har uppdagats i samband med annan brottslighet, till exempel narkotikabrott. Vi jobbar även utifrån tips och underrättelser där vi besöker olika gym i vårt lokalpolisområde, säger Robert Lundmark, tillfördnad kommunpolis på Norrmalm.

Flesta unga

Anmälningarna gäller framför allt personer som haft dopningsmedel på sig eller som använder det. Vid något enstaka fall har någon sålt eller försökt sälja det.

– Anledningen till att Vasa­stan sticker ut i statistiken är att det är återkommande problem på vissa gym i den stadsdelen samt att vi har ett bra informationsutbyte med gymmen.

De flesta misstänkta är mellan 18 och 35 år gamla men förekommer ofta bland äldre med. Oavsett socioekonomisk grupp, enligt Stockholms stads antidopnings-­projekt Stad.

– Tidigare sades det ofta att dopningen gick ner i åldrarna. Men min uppfattning är att det på senare tid snarare gått uppåt i åldrarna och jag upplever att nyfikenheten på steroider hos män som vill behålla muskler, attraktionskraft och manlighet längre upp i åldern har ökat, säger kommunikatören Jonas Karlsson.

Testosteron, anabola steroider och andra dopningspreparat har blivit allt vanligare högre upp i åldrarna, enligt Stockholms stads dopningsförebyggande projekt 100% ren hårdträning. Men flest som dopar sig är fortfarande mellan 17 och 35 år.

Testosteron, anabola steroider och andra dopningspreparat har blivit allt vanligare högre upp i åldrarna, enligt Stockholms stads dopningsförebyggande projekt 100% ren hårdträning. Men flest som dopar sig är fortfarande mellan 17 och 35 år.

Mostphotos

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, som enligt Mitt i:s granskningar ibland skiljer sig från polisens, ligger anmälningarna om dopingsbrott på Södermalm i höjd med Vasastans.

För att minska användningen av till exempel anabola steroider samarbetar staden med polisen. De använder en metod kallad ”100% Ren Hårdträning” och vänder sig till gymmens förebyggande arbete.

Dopade motionärer

Bruket bland tränande på gym och motionärer har stadigt ökat och idag uppskattas minst 40 000 svenskar använda dopningsmedel.

– Jag tror inte att fler ­invånare i Vasastan dopar sig jämfört med andra områden. Däremot har stads­delen ett antal gym som polisen identifierat som potentiella ”problemgym” och därför har en del riktade insatser gjorts mot anläggningar just där, säger Jonas Karlsson och fortsätter:

– Dopningen finns på många ställen och det är klart att gym eller områden som polisen oftare besöker kan få fler positiva tester, i synnerhet om det är känt att de har ett visst klientel eller en miljö där dopning förekommer i större utsträckning. Men jag är långt ifrån säker på att merparten av de som testat positivt i Vasastan verkligen bor i området.