"Pappa, kom hem, för vi längtar efter dej!"

Textraderna som tonsattes av Evert Taube 1938 i San Remo, Italien, sägs ha skrivits 1935 i ett brev av den då femåriga dottern Ellinor med hjälp av mamma Astri. Då var lillebror Sven-Bertil inte ens ett år.

87 år senare har Sven-Bertil Taube, den sista i syskonskaran, gått ur tiden. Men textraderna lever vidare, ännu mer nu när Värmdö hamnar AB grävt fram Evert Taubes originaltexter till Brevet från Lillan och planerar att visa upp dem för allmänheten.

I väntan på renovering

De finns inramade och köptes av hamnbolaget från en privatperson 2018. Idén var att så småningom sätta upp den i gamla sekelskiftesvillan Susegårda ute i Stavsnäs, när huset har renoverats.

Men renoveringen av huset ingår i den stora utvecklingsplanen för Stavsnäs vinterhamn, ett projekt som skjutits fram till tidigast i vår.

– Nu när renoveringen dröjer, tyckte vi att det vore fantastiskt om fler kan få ta del av den och se den, istället för att den bara står här på vårt kontor, säger Maria Johansson, tf vd för Värmdö hamnar.

Ja från museet

Så hon kontaktade Skärgårdsmuseet i Stavsnäs sommarhamn och frågade om de kunde tänka sig att ha hand om tavlan till dess att Susegårda är klart.

– De blev väldigt glada och tar gärna emot den! Vi behöver bara göra klart lite formalia på papper, sedan är tanken att den ska vara på plats i museet från och med att de har sin julmarknad sista helgen i november.

– Det känns väldigt bra att den blir kvar i Stavsnäs, tillägger hon.

Evert Taube hade sitt sommarställe Sjösala inte långt därifrån, i Värmdös skärgård, och var en av dåtidens kulturpersoner som brukade samlas på Susegårdas punchveranda. Sägs det.

Verket som VHAB har kommit över är något väldigt unikt, enligt Maria Johansson.

– Det är alltså ett första utkast av texten till visan Brevet från Lillan, där man ser att han har gjort ändringar och noteringar i kanten.  

Bas för Evert Taubesällskapet

Tavlan är cirka en gånger en meter stor och består av fem textark som ramats in bredvid varandra.

Planen har hittills varit att Susegårda ska totalrenoveras och kanske bli bas för Evert Taubesällskapet, som vill hyra in sig där. Det kan även bli plats för kontor och reception för en framtida stugby som i så fall byggs i närheten.

– Vi får se vad den nya styrelsen i Värmdö hamnar, som tillträder i januari nästa år, vill göra.

https://www.mitti.se/nyheter/oklart-hur-och-nar-stavsnas-vinterhamn-kan-byggas-om/repviu!tgPJ8sj7@t5wChjG0LNmfQ/

https://www.mitti.se/nyheter/susegarda-blir-kafe-och-kulturhus/repufq!4qLceXU8ENZQwAYX@eQM2w/