Hopptornet på 12 meter tornar upp sig över det mörka vattnet. I ett gammalt kallbadhus, Saltisbadet, i Saltsjöbaden har VM-kvalet i Dödshopp anordnats de senaste åtta åren.

Nu på söndag ska de tävlande atleterna ta sig upp i hopptornet med förhoppningen att ta sig direkt till VM-finalen i Oslo. Adam Widén är arrangören bakom kvalet och var den som tog tävlingen till Stockholm efter att ha provat det i Oslo 2011.

– Sommaren efter jag provat det tog jag det till Stockholm, 2012 var första året och sen har det bara blivit större och större.

Men vad är då ett dödshopp? Egentligen är det exakt som det låter. Orädd ska du slänga dig rakt ut från ett 12 meter högt hopptorn för att sedan vika ihop kroppen i landningspositionen "räkan" i vattnet.

– Det ser ju helt galet ut. Men det är en jäkla känsla att slänga sig ut 12 meter, sen sväva i luften och våga anta landningspositionen så nära vattenytan som möjligt, berättar Adam Widén.

https://www.mitti.se/nyheter/dodshoppet-chockar-askadare/lmpii!397288/

VM-kval

Dödshoppet är inte för alla och de som tävlar i helgen är atleter som är vana vid att utföra liknande, akrobatiska handlingar.

Tävlande från Sverige, Norge, Finland och Danmark kommer anta hopptornet där deras dödshopp sedan bedöms av en jury.

– Det är tre som sitter och bedömer och ger poäng. Juryn väljer ut 15 tycken som sen är med i finalen, där är det fristil och då får man gör vad som helst i luften innan man landar i "räkan" i vattnet.

Coronaanpassat

Förra året tvingades evenemanget ta paus pågrund av pandemin. Även i år sker vissa förändringar ske, bland annat är det ett begränsat antal platser på arenan.

– Om det är så att man har möjlighet att ta sig ut med båt eller har något att ligga på i vattnet är det bästa sättet att vara med och kolla, säger Adam Widén.

I år har man även satsat på att sända tävlingen live.

– Vi har en riktig liveproduktion i år, med kommentatorer och repriser och allt.