Som en välkomnande port mellan skärgården och fastlandet tornar den upp sig, Djuröbron med sin karaktäristiska båge.

Men att bropelarna gjöts just här var inte en självklarhet – ett alternativ som diskuterades var att bygga bron mellan Kalvsvik på norra Värmdö och Överby och debattvågorna gick höga, berättar Karin Österman, ordförande i Djurö byalag.

– Det fanns ju de som tyckte att det skulle bli ett för stort ingrepp i skärgården och naturen här ute, medan andra tyckte att det var på tiden att ön kopplades ihop med fastlandet, säger hon.

Till brobygget hörde också en breddning av Sollenkrokavägen, något som inte alls var populärt, tillägger hon.

Långa köer till färjan

Bilköerna till den dåvarande bilfärjan, som gick mellan Talludden och Ramsmora, ringlade sig allt längre ju fler familjer som skaffade bil och tillslut blev det ohållbart, berättar Karin Österman.

– I början fanns det bara en färja som tog åtta bilar åt gången men mot slutet hade de satt in tre färjor, säger hon.

Då som nu var det nämligen sommarboende som skulle tillbaka in mot Stockholm på söndagseftermiddagen. Bron började byggas 1958 och stod klar 1962.

– Efter brons tillkomst förändrades mycket på Djurö-Vindö. Från att ha varit en avfolkningsbygd planerades nu nya bostadsområden med hyreshus och radhus, och man kunde börja pendla till arbetet i Stockholm, säger Karin.

Stavsnäsbor, liksom boende ute på öarna, behöver åka till Djurö för att gå i skolan, besöka vårdcentral, restauranger, butiker och annan service. Så bron är viktigare än någonsin idag, inte bara för Djurö-Vindöborna, menar Karin.

– Jag tror att många här ute är stolta över bron, den betyder mycket för oss. Dessutom har den, med sin karaktäristiska båge, blivit ett landmärke och ett känt motiv på många foton och i filmer, säger hon.

"Bro-walk" och teater

På lördag 28 maj ska 60-åringen smyckas och firas, med ett fullspäckat program som innehåller allt från utställningar och teater till en ”bro-walk” med 60-talskläder och kortege med tidsenliga bilar och mopeder.

– Det här har engagerat så många på ön och det är väldigt kul! Föreningar, företag och privatpersoner och det leder till sammanhållning, många är med och ordnar, säger Carin Mogerud, som driver Vita grindarna vid Djurö havsbad, och är en av initiativtagarna till bro-kalaset.

En buss kommer att gå i skytteltrafik hela dagen gratis mellan Byns gård och Stavsnäs vinterhamn, så att alla som vill kan vara på firandet.