Spektakulär. "Många här ute är stolta över bron" säger Karin Österman och Carin Mogerud. Foto: Pekka Pääkkö

Djuröbron fyller 60 år – firas med 60-tal och moppar

Den stora betongbågen över Breviken sågs av vissa som ett brutalt ingrepp i naturen. Men trots protester stod den nya länken mellan Djurö-Vindö och fastlandet ändå klar 1962. Nu ska det firas.

  • Publicerad 09:00, 21 maj 2022

Som en välkomnande port mellan skärgården och fastlandet tornar den upp sig, Djuröbron med sin karaktäristiska båge.

Men att bropelarna gjöts just här var inte en självklarhet – ett alternativ som diskuterades var att bygga bron mellan Kalvsvik på norra Värmdö och Överby och debattvågorna gick höga, berättar Karin Österman, ordförande i Djurö byalag.

– Det fanns ju de som tyckte att det skulle bli ett för stort ingrepp i skärgården och naturen här ute, medan andra tyckte att det var på tiden att ön kopplades ihop med fastlandet, säger hon.

Till brobygget hörde också en breddning av Sollenkrokavägen, något som inte alls var populärt, tillägger hon.

Långa köer till färjan

Bilköerna till den dåvarande bilfärjan, som gick mellan Talludden och Ramsmora, ringlade sig allt längre ju fler familjer som skaffade bil och tillslut blev det ohållbart, berättar Karin Österman.

– I början fanns det bara en färja som tog åtta bilar åt gången men mot slutet hade de satt in tre färjor, säger hon.

Då som nu var det nämligen sommarboende som skulle tillbaka in mot Stockholm på söndagseftermiddagen. Bron började byggas 1958 och stod klar 1962.

– Efter brons tillkomst förändrades mycket på Djurö-Vindö. Från att ha varit en avfolkningsbygd planerades nu nya bostadsområden med hyreshus och radhus, och man kunde börja pendla till arbetet i Stockholm, säger Karin.

Stavsnäsbor, liksom boende ute på öarna, behöver åka till Djurö för att gå i skolan, besöka vårdcentral, restauranger, butiker och annan service. Så bron är viktigare än någonsin idag, inte bara för Djurö-Vindöborna, menar Karin.

– Jag tror att många här ute är stolta över bron, den betyder mycket för oss. Dessutom har den, med sin karaktäristiska båge, blivit ett landmärke och ett känt motiv på många foton och i filmer, säger hon.

"Bro-walk" och teater

På lördag 28 maj ska 60-åringen smyckas och firas, med ett fullspäckat program som innehåller allt från utställningar och teater till en ”bro-walk” med 60-talskläder och kortege med tidsenliga bilar och mopeder.

– Det här har engagerat så många på ön och det är väldigt kul! Föreningar, företag och privatpersoner och det leder till sammanhållning, många är med och ordnar, säger Carin Mogerud, som driver Vita grindarna vid Djurö havsbad, och är en av initiativtagarna till bro-kalaset.

En buss kommer att gå i skytteltrafik hela dagen gratis mellan Byns gård och Stavsnäs vinterhamn, så att alla som vill kan vara på firandet.

Vacker båge. Karin Österman och Carin Mogerud med Djuröbron i bakgrunden. Foto: Pekka Pääkkö

Djuröbron 60 år

Vad: Djuröbron fyller 60 år i år och det firas under en dag med en mängd aktiviteter. Hela programmet finns på hemsidan djurobron60.se.

Var: Aktiviteterna äger rum på olika platser, bland annat Djuröbron, Djurö kulturhus, Vita grindarna och Djurönäset

När: Lördag 28 maj 9–18

Det är glest med p-platser så arrangörerna uppmanar så många som möjligt att lämna bilen hemma.

Visa merVisa mindre

60-åring. Djuröbron, med sin stora båge, har blivit ett landmärke och känt motiv. Foto: Pekka Pääkkö

Fakta om Djuröbron

Bågbro i betong och stål och en av de största vägbroarna i Mellansverige när den byggdes.

Total längd inklusive av- och påfartsramper cirka 500 meter.

Total höjd 40 meter och segelfri höjd är 18,8 meter.

Bredden är 9 meter med två körbanor och en gång- och cykelbana.

Byggkostnaderna uppgick till 6,2 miljoner kronor och sysselsatte cirka 50 personer.

Bron renoverades i mitten av 1980-talet.

Källa: Djurö byalag och Wikipedia

Visa merVisa mindre