Discgolfbanan redan klar – invigning inom kort

Ibland går det fort från idé till handling – och till färdigt resultat. Arbetet med discgolfbanan vid Edsbergs sportfält och Väsjöbacken påbörjades i april, men redan nu är den så gott som klar och redo för invigning.

  • Publicerad 06:50, 25 maj 2022

Vi har också fixat 100–150 lånediscar så den som inte har egna kan komma dit och prova på.

– Vi ska vara klara till den 1 juni, det har vi sagt hela tiden till kommunen. Alla 18 korgarna är på plats, plus två övningskorgar. Det är bara hålkorten som ska fixas, alltså beskrivningen av hålen, och så ska jag försöka hinna bygga en trappa vid 14:e hålet som är det mest spektakulära – för där är det ganska brant, säger Pietro Nilsson Toracca.

Det var han som kläckte idén och startade en Facebookgrupp i höstas. Intresset visade sig vara stort och många frivilliga har varit med och hjälpt till. När kommunens naturvårdsavdelning dessutom stod för röjningen av träd och buskar i skogen mellan sportfältet och Väsjöbacken kunde banan växa fram i rask takt.

– Redan nu har folk varit där och kastat, säger Pietro Nilsson Toracca.

Discgolfbana vid Väsjöbacken kan stå klar redan till sommaren

Frivillig swish

Officiell invigning blir det den 1 juni, preliminärt.

– Vi kör nog då, vid 16–17-tiden, om det bara är hyfsat väder. Skulle det vara åska och spöregn så får vi väl bara skjuta på invidgningen någon dag eller två.

Det kommer att vara gratis att spela, men den nybildade föreningen Sollentuna discgolfclub kommer att sätta upp skyltar med information om 20 kronor i frivillig swish, för den som vill lämna ett bidrag till underhåll och förbättringar av banan.

– Vi har också fixat 100–150 lånediscar så den som inte har egna kan komma dit och prova på. De kommer att finnas på fotbollskafét på sportfältet så när de har öppet är det bara att låna, och har de stängt när man är klar så är det bara att lägga discen i en brevlåda, säger Pietro Nilsson Toracca.

Discen ska ner i kedjehålets korg

Discgolf går ut på klara en bana med så få kast som möjligt. Man ska kontrollera en discs flykt mot banans hinder.

En bana består av 9 eller 18 hål. Ett hål är avslutat då discen hamnar i ett kedjehål som är en metallställning bestående av en rund korg och kedjor.

Flera olika discar med varierande flygegenskaper används.

Det finns drygt 140 discgolf-banor i Sverige.

Den nya banan i Sollentuna just har 18 hål. Det första och det sista ligger vid Edsbergs sportfält. Det ska inte kosta något att spela men de som vill ska kunna swisha en tjuga till skötsel och underhåll.

Källa: Discgolfsweden.se

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Så drabbas ridskolan av inflationen

Nyheter Kan tvingas höja avgiften: "Känns riktigt jobbigt" Dyrare el, diesel och foder – för Överby ridskola har inflationen lett till mörka orosmoln på ridskolans himmel."Vi är beroende av det mesta som ökat, vi är ganska utsatta", säger Lena Wiman,...fredag 12/8 16:12

Flicka föll från balkong – skulle spela in Tiktok-video

Nyheter Oklart skadeläge En flicka har fallit från en balkong på tredje våningen. Hon har själv uppgett att hon skulle spela in en Tiktok-video.torsdag 11/8 9:10