– Det är en slump. Vi skulle bara kolla när de öppnade, och så visade det sig att det var i dag, säger Diana Issa.

– De borde haft en sådan där stor nedräkning på taket tycker jag, säger Johan Eriksson och skrattar.

Vad ska ni handla då, nu när ni ändå är här?

– Mest ska vi titta, men säkert handla lite också. och jag börjar bli korvsugen, säger Johan Eriksson och sneglar in genom entrén mot förbutikens korvförsäljning.

Det är bara ett par minuter kvar till öppning och bakom Johan och Diana börjar kön så sakteliga växa till sig.

Inte som vanligt

Men det är inte alls som vid en butiksöppning i vanliga fall. Så nära inpå som 20 minuter före klockan 10 var det ingen kö alls. Då satt endast en kvinna utanför entrén med en kaffekopp för att tigga, som ett tidens tecken.

– I normala tider är det betydligt mycket mer folk ett sådant här tillfälle. Förhoppningsvis kommer mycket folk ändå i dag, men mer utspritt. Egentligen är det skönt att det inte står 2 000 personer här och köar nu, säger Mathias Karlsson, regionchef på City Gross.

2 000 kunder hade heller inte fått plats i butiken. Enligt brandreglerna får man ha 560 kunder inne samtidigt, men nu under coronapandemin har City Gross satt en gräns på 380.

Ett räkneverk håller koll och en skylt liknande ett trafikljus förkunnar tydligt i entrén om det är grönt ljus att gå in eller inte.

– Vi har så här tills vidare, men sannolikt så länge coronarestriktionerna gäller, säger Mathias Karlsson.

Fler invigningar på gång

Nästa butik som öppnar i kvarteret är Jula, den 19 november, och sedan rullar det på med ytterligare butiksöppningar de närmaste veckorna.

I början av 2021 ska alla hyresgäster vara på plats, undantaget den handfull restauranger som ska tillkomma i sutteräng mot Bagarbyvägen.

https://www.mitti.se/nyheter/sa-blir-nya-sodra-haggvik/reptjz!Zgbm1tAOD2yeKYrixp1Sww/