En kulen vinterdag i februari är den klättervänliga sittmöbeln på Riksdalertorget en välkommen färgklick. Det gröna, röda, blå och gula lyser bjärt mot alla grå betongplattor och kala träd.

Nu står möbeln öde, men vid varmare årstider är den välbesökt, berättar Hanna Vogelius som bor strax intill.

– Innan den sattes ut var torget ganska oanvänt. Men eftersom den fungerar så bra som lekverktyg har torget blivit lite av en mötesplats för barnfamiljer. På sommaren delas den upp i klossar som sprids på torget, säger Hanna Vogelius, mamma till en 4-åring och en 8-åring.

Sittmöbeln/klossarna kom till Riksdalertorget 2021, då 1950-talstorget blev sommartorg. Sommartorgen ingår i Levande Stockholm, stadens satsning för att göra offentliga platser tryggare och gästvänligare.

– Levande Stockholm är ett sätt för staden att testa sätt att aktivera platser och se vad som är omtyckt och kan utvecklas, säger trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP), med ansvar för stadsmiljön i Stockholms stad.

Lars Strömgren, trafikborgarråd (MP).

Lars Strömgren, trafikborgarråd (MP).

Klara B Orreteg

Många har tyckt till

Han är nöjd över att trafiknämnden nu beslutat att rusta upp Riksdalertorget, som många Åsenbor har upplevt som eftersatt. Det ska man göra utifrån de synpunkter som kommit in från invånarna, bland annat via medborgarförslag och tyck-till-appen.

– Sommaren 2021 hade vi också en frågelåda på torget där människor kunde lägga lappar med önskemål. Det som framkommit är att man vill ha ett aktivt torg, med varierade sittplatser i både sol och skugga och att man vill ha mer grönska och ett mer barnvänligt torg, säger Lars Strömgren.

När Riksdalertorget är färdrigrustat ska det finnas större träd, fler planteringar, en liten scen, mer energieffektiv belysning, nya sittplatser med mera.

När Riksdalertorget är färdrigrustat ska det finnas större träd, fler planteringar, en liten scen, mer energieffektiv belysning, nya sittplatser med mera.

Märta Lefvert

Upprustningen, som startar under 2024, lutar sig också mot ett forskningsprojekt genom Arkdes (Statens centrum för arkitektur och design) om hur arkitektur kan främja social interaktion på offentliga platser.

2025 ska torget vara klart – med en krympt och mer avgränsad plats för trafik och med mer plats för möten. Nya typer av sittplatser blir det som sagt, men också fria ytor för lek och en "upptäckarspång" genom nya växtplanteringar.

15 nya träd

Och så blir det mer skugga.

– Vi ser att fler stannar kvar i Stockholm över somrarna. Samtidigt blir vädret extremare, med fler kraftiga regn och värmeöar i hårdgjorda miljöer. Det behövs mer grönska och skugga, säger Lars Strömberg.

15 nya träd ska därför planteras på torget – arter som kan växa sig stora och få breda kronor. De ska ersätta dagens 15 hagtornsträd som är döende och har för små växtbäddar. De sex övriga träden, som är lind, kastanj och ask, ska sparas och får större växtbäddar för att må bättre.

Träden på torget har nedsatt vitalitet på grund av den hårdgjorda miljön med små växtbäddar.

Träden på torget har nedsatt vitalitet på grund av den hårdgjorda miljön med små växtbäddar.

Märta Lefvert

En scen ska byggas

Fontänen är populär och blir därför kvar. Tillkommer gör en liten scen, för mindre föreställningar och spontana uppträdanden. Hanna Vogelius gör tummen upp för det.

– Den kommer säkert att bli omtyckt. Min barn kommer att gilla att showa där!