Foto: Sacharias Källdén

Det här kan vi vänta oss inför nästa års valkampanj

Botkyrkareporter Albin Tingstedt har samlat tankarna kring vad som lär pryda valplakaten nästa år.

  • Publicerad 07:00, 25 sep 2021

De få gånger som Botkyrka har nämnts i riksmedia på senare år har det nästan uteslutande handlat om två saker: Gängkriminalitet och sopbränder.

Det är också två punkter som lär dominera både debatter och valkampanjer när våra politiska partier drar i gång kampanjerna inför nästa års val.

Problemen kring gängkriminalitet och sopbränderna i Kagghamra och Kassmyra slår mot oss olika beroende på i vilken del av kommunen vi bor eller verkar, men är samtidigt frågor som berör alla som bor här.

Men Botkyrka är också mer än gängkriminalitet, trygghetsfrågor och sopbränder.

En annan fråga som lär få ta plats i valet är skolan. Som många känner till gick staten in och tog över Storvretskolan 2019 efter omfattande brister som inte åtgärdats. Även om skolan återigen drivs i kommunal regi så kvarstår frågan om hur det egentligen går för Botkyrkas framtid – eleverna. Frågan aktualiserades på nytt när Skolinspektionen för några veckor sedan presenterade resultatet av en flera år lång granskning av skolor med låga resultat – två av dem i Botkyrka.

Samtidigt kommer rapporter om förbättrade skolresultat, och sådant är värt att ta vara på. För bra saker händer även här.

Vidare lär frågor som Tullinge centrums framtida storrenovering bränna till hos de som bor och rör sig i området, men också frågan om fördelningen av kommunala medel och satsningar riktade till tätorter respektive landsbygd lär beröra Grödinge med omnejd.

Det ska, minst sagt, bli intressant att följa vart det här valet tar vägen. Som Botkyrkabo hoppas jag innerligt att samtliga politiker – oavsett om de sitter och styr under nästa mandatperiod eller i opposition – tar till sig av det som framförs av väljarna det kommande året.

Därför uppmanar jag alla – stora, små, gamla, unga – att höra av sig till våra politiker och berätta vilka frågor just du brinner för. För det är inte bara politikerna som kan skapa förändring i Botkyrka – det är trots allt vi Botkyrkabor som röstar fram dem.

Så fördelades mandaten i Botkyrka:

Botkyrka styrs av en majoritet, kallad Mittenmajoriteten, bestående av Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet. De har tillsammans 38 mandat. Kommunfullmäktige har totalt 75 mandat.

Moderaterna: 12

Liberalerna: 3

Centerpartiet: 2

Kristdemokraterna: 6

Sverigedemokraterna: 9

Socialdemokraterna: 23

Vänsterpartiet: 7

Miljöpartiet: 4

Tulliingepartiet: 9

Källa: Valmyndigheten

Visa merVisa mindre