Två evenemang äger rum i Byskolan i Stavsnäs under hösten.

Det första är en föreläsning och musikaliskt berättande om skribenten Alf Henriksson, som bland annat skrev dagsverser i Dagens Nyheter under 1900-talet. Kompositören Sven Idar har tonsatt många av verserna och nu framför han dem. Även språkvetaren Catharina Grünbaum kommer dit och berättar om Alf Henriksson.

Tiden är den 27 oktober klockan 19, anmäl på info@djurokultur.se.

Det andra är trion Lena Willemark/Lisa Rydberg/Lisa Långbacka som bjuder in till julkonsert den 10 december klockan 16 med sång, fiol och dragspel. ”Innerligt och kraftfullt, julens mest älskade sånger i personliga tolkningar som andas både tidlöshet, tradition och förnyelse”, är arrangörens egen beskrivning av kvällen.

– Lena bor i Stavsnäs by och har uppträtt här flera gånger tidigare, det har varit väldigt uppskattat! Hon har fått flera utmärkelser för sin musik och nu tar hon med sig två duktiga musikerkollegor, säger Lotta Lagerman, ordförande i föreningen Konst och kultur Djurö Stavsnäs, som arrangerar det hela.

Stavsnäs by har blivit ett nav för kulturintresserade människor, som bor i området och som har kontakter inom Stockholms kulturliv, enligt Lotta Lagerman.

– Det är därför vi har möjlighet att få ut så intressanta och duktiga personer, det är vi väldigt tacksamma för! säger hon.

Läs mer om hur du bokar på djurokultur.se.

Möja Bio visar fem filmer fram till 10 december, bland annat Avatar, En annorlunda värld och LasseMajas Detektivbyrå – Skorpionens gåta.

Tisdagar jämna veckor är det bokcirkel i Bygdegården, Långviks gamla skola.

Och sist men inte minst lördag den 3 december, klockan 11–14, är det julmarknad på Möja dansbana.

Arrangör är Möja kulturella ungdomsrörelse, MKU, som driver dansbanan, bion och Bygdegården/Långviks gamla skola.

Håll utkik på deras Facebooksida Möja Dansbana för mer info.

Gustavsbergs scenstudio bjuder på klassisk lokal revy med flera speltillfällen under hösten. Ensemblen jobbar just nu med två olika föreställningar.

Den ena har premiär i oktober på Gustavsbergsteatern och där är tema att scenstudion har funnits i över 75 år. "Dåtid, nutid och en glimt däremellan" är en tidsresa med glimtar från olika epoker på ett fyndigt sätt, med egenskrivet material. Revyn visas 8–9 och 15–16 oktober. Biljetter köps via kulturbiljetter.se, eller på plats en timme innan föreställning.

Den andra blir en familjeföreställning med premiär i december, och där är temat jul.

Gustavsbergs scenstudio har funnits sedan 1945. Mer info på Facebooksidan Gustavsbergs vänner.

Utställningen Afterglow – nytt nordiskt porslin, på Gustavsbergs porslinsmuseum, är ett samarbetsprojekt med keramiker från Sverige, Finland, Norge och Danmark.

"Tretton keramiker har delat med sig av sina tekniska och konstnärliga erfarenheter och en dialog har uppstått mellan konstnärer och formspråk och över landsgränser och tid". Så beskrivs utställningen, och de nordiska porslinsmuseernas samlingar har fungerat som utgångspunkt i processen.

I efterglöden, ”the after glow”, ger en nutida blick och reflektion över porslinets historiska betydelse, dess konstnärliga potential och relevans idag. Utställningen pågår till 23 april 2023.

Museet har också verksamhet för barn och unga. I verkstan kan man prova på att ringla, skulptera, tumma, tänja och dreja.

Verkstan är öppen för familjer 2 och 9 oktober 13–16. Kolla in fler dagar på gustavsbergsporslinsmuseum.se.