I Löthallen intar ett 15-tal äldre herrar och damer planen för veckans omgång gåfotboll.

För att delta måste man vara minst 55 år gammal.

– Vår äldsta som har varit med är 80 år vilket är helt fantastiskt, säger Oliver Broström, en av sportcheferna i Sundbybergs IK Fotboll och ansvarig för aktiviteten.

Första träningen ägde rum i september. Då kom fem personer.

– Vi spelade fotboll och fikade. Sedan har det bara ökat, vi har legat på minimum 15 till 17 varje gång. Häromveckan satte vi rekord på 21 stycken, säger Oliver Broström.

Vid tidigare tillfällen har det bollats på Sundbybergs IP. Förra veckans snöväder satte emellertid p för utomhusplanerna.

Därför vistas gänget i Löthallen denna gång.

– Jag skulle nog säga att det är 50-50 i vilka som har spelat fotboll tidigare och inte. Vi är på samma plan, är förstående mot varandra och pushar och peppar, säger Oliver Broström.

Är det bara tempot som skiljer gåfotboll från "vanlig" fotboll?

– Det finns lite andra skillnader också, men det primära är att du ska gå.

Vilket för oss in på nästa springande, eller kanske promenerande, punkt: vad räknas som gång?

– Enligt regelboken är det en fot i marken hela tiden. Vi har det lite flytande, gruppen är så pass tillåtande att det inte är stenhårt alla gånger, säger Oliver Broström.

Att man inte får springa är en av tjusningarna med sporten, tycker Margareta Bojnäs, 66. Hon och "gubben" kom hit för två månader sedan och fastnade direkt.

– Det är så jäkla roligt att utmana sig själv, säger hon.

Har du gjort några mål?

– Självklart, fyra! Det bästa är att jag har gjort mål, och inte min gubbe som har hållit på med fotboll.

Utöver det rafflande tävlingsmomentet har gåfotboll hälsomässiga fördelar. En studie har visat att seniorer som sysslar med sporten mår bättre både fysiskt och psykiskt, vilket Aftonbladet skrev om i höstas.

Och det är 55-plussarna som Sundbybergs IK just nu fokuserar på när det gäller gåfotboll. Tanken är att fortsätta köra på under vintersäsongen, oavsett väderlek. Klubben har ju som bekant tillgång till såväl ute- som inneplan.

– Vi vill kunna erbjuda det här för de äldre och vara en liten stöttepelare i samhället, säger Oliver Broström.