År 1993 klev Shiu tung Ho och Yuk yee Ho in i det dåvarande ölcafét i Hornstull för första gången.  

– Det var precis rätt lokal. Inte för stort, inte för litet. Något vi kunde klara av, säger Manne Ho medan föräldrarna nickar bekräftande.  

De ville skapa något nytt, lämna hajfenssoppa och de fyra små rätterna bakom sig. Göra genuin och rustik mat med inspiration från det kantonesiska köket och maten i Sichuan och Shanghai. Det var en av de första restaurangerna i Sverige som serverade autentisk kinesisk mat.

– Men det gick verkligen inte bra! Gästerna ville ha det gamla vanliga. Knapra på en vårrulle och dricka en massa öl.

Manne Ho beskriver generationsskiftena i restaurangen som en del av den "kinesiska ideologin". "Mina föräldrar startade det för min skull. Jag förvaltade det för min sons skull. Nu jobbar han för sin dotter"

Manne Ho beskriver generationsskiftena i restaurangen som en del av den "kinesiska ideologin". "Mina föräldrar startade det för min skull. Jag förvaltade det för min sons skull. Nu jobbar han för sin dotter"

Pekka Pääkkö

“Ett under att vi inte gick i konkurs” 

Under det första året var restaurangen på randen till konkurs. Men så kom vändningen.

– Min mamma kom på den geniala idén. Äta först och betala sen. Tyckte man inte om maten behövde man inte betala, säger Manne Ho.  

Alla betalde.

– Jag visade hur man ska äta och i vilken ordning man skulle äta rätterna, säger Yuk yee Ho och skrattar.

– Det var faktiskt ett under att vi inte gick i konkurs. Sedan började folk berättade om oss för varandra och snart hade vi fullt med folk i lokalerna, säger Manne Ho.

Yuk yee Ho räddade restaurangen från konkursen. Hon lät kunderna äta först, och betala sen. Gillade de inte det som serverades behövde de inte betala.

Yuk yee Ho räddade restaurangen från konkursen. Hon lät kunderna äta först, och betala sen. Gillade de inte det som serverades behövde de inte betala.

Pekka Pääkkö

Ett vardagsrum

Efter det första skakiga året har den lilla restaurangen blivit ett populärt hak.

– Det är ett vardagsrum för oss i familjen, men också för våra gäster. Folk som började gå hit för trettio år sedan kommer fortfarande.

Shiu tung Ho och Yuk yee Ho är numera pensionärer. Idag är det Manne Ho och hans son Johnny Ho som driver restaurangen.

– Det är surrealistiskt, vi har gäster som har varit här sedan de låg i barnvagn. Så plötsligt kommer de hit och beställer sin första öl eller tar med sig en dejt. Då känner man sig nästan stolt, de är lite som våra barn på ett sätt, säger Johnny Ho.

Manne Ho fyller i,

– De tycker nog att det är lika konstigt att se dig. Du satt i sele på mamma när hon lagade mat i köket och lärde dig gå på det här golvet.

Yuk yee Ho med Johnny Ho i sele i restaurangköket.

Yuk yee Ho med Johnny Ho i sele i restaurangköket.

Privat

Vara sträng

För Manne Ho var det en självklarhet att ta över restaurangen efter sina föräldrar.

– Jag tycker verkligen om restaurangvärlden. Jag var i 20-årsåldern när mina föräldrar öppnade så jag har varit med från start. Det här det jag kan, och det jag vill! Men det har varit svett och tårar, pappa kan vara väldigt sträng i köket.

Att Johnny Ho skulle ta över var inte fullt lika självklart.

– Jag ville verkligen inte tvinga på honom det. Det är tufft, man jobbar mycket och länge. Samtidigt känner jag en stor stolhet att Ho´s fortsätter att drivas inom familjen, säger Manne Ho.

– Jag skulle egentligen bara jobba en sommar. Men så tyckte jag om det, det kändes som att det var det här jag ska göra, säger Johnny Ho.

Fjärde generationen?

I gammalfarmor Yuk yee Hos knä sitter Felicia Ho.

– Min största önskan är att hon gör precis det hon vill göra i livet. Men jag kan inte förneka, det hade varit en stor ära om hon ville jobba här nån gång i veckan när hon blir stor, säger Johnny Ho.