Under sommaren och hösten 2022 satte flera anlagda bränder skräck i Tyresö. Polisen hittade varken vittnen eller misstänkta, och ingen visste om det skulle fortsätta eller var det skulle brinna härnäst. Totalt handlade det om 15 bränder i bland annat förskolor, skolor och garage. När det var som intensivast brann det på fem olika ställen på 20 dagar.

En av platserna som drabbades var Mästargrillen, gatuköket på torget i Tyresö centrum. Det har nu gått ett och ett halvt år sedan den sista hamburgaren åts där, lokalen står fortfarande eldhärjad och tom.

Metin Akan och hans bror Adil Akan drev stället i 22 år. Nu har Metin Akan skolat om sig och jobbar som busschaufför men han saknar grillen.

– Det känns sorgligt, det blev som ett andra hem för mig. Man lärde känna folk över åren, de kom och pratade om sina problem. Att vara busschaufför funkar också och jag får fortfarande jobba med människor, men det är något helt annat.

När Mitt i träffar honom och hans fru Fatma Akan utanför det igenbommade huset kommer minnena tillbaka. Sedan branden har de inte varit där mer än nödvändigt och känslan är svår att sätta ord på, menar Fatma.

– Det var ett omtyckt ställe med många stammisar.

Inte nöjd med resultatet

Hon berättar att Mästargrillen var platsen för korven innan fotbollsträningen, den snabba tunnbrödsrulle-lunchen för byggarbetaren och mötesplatsen för pensionärsgänget. Sedan branden har Tyresö centrum inte fått något nytt gatukök.

Om det någonsin kommer stekas en till korv i det här huset är det ännu ingen som vet, men många undrar. Metin Akan berättar att han knappt kan gå genom Tyresö centrum utan att bli stoppad av gamla stammisar, trots att det har gått ett och ett halvt år sedan grillen stängde.

Om det någonsin kommer stekas en till korv i det här huset är det ännu ingen som vet, men många undrar. Metin Akan berättar att han knappt kan gå genom Tyresö centrum utan att bli stoppad av gamla stammisar, trots att det har gått ett och ett halvt år sedan grillen stängde.

Pekka Pääkkö

– Det tog tid att smälta och är fortfarande svårt att förstå, har det ens hänt? Folk hör fortfarande av sig och Metin får vykort av främlingar som undrar när grillen ska komma tillbaka, säger Fatma Akan.

På den frågan har inte Metin något svar. Efter branden sa hyresvärden Skandia fastigheter upp bröderna Akans kontrakt och de anlitade en advokat för att sköta ärendet.

Försäkringen täckte de uteblivna lönerna i tre månader. Men processen tog tid och har varit både psykiskt och fysiskt påfrestande. Familjen känner sig orättvist behandlad.

– Efter 22 år hade de kunnat göra det snyggare. Vi hade kunnat sitta ner och ha en diskussion om hur vi skulle gå vidare för vi ville ju fortsätta, men nu var det bara att lämna nycklarna och dra. Det gick väldigt fort, säger Metin Akan.

Bröderna Akan yrkade att Tyresö centrum skulle betala 2 500 000 kronor i ersättning för verksamheten. Centrumet motsatte sig kravet, men i januari förlikades parterna och bröderna fick en halv miljon kronor.

Parterna överens

Helén Eijdercrona, centrumchef för Tyresö Centrum skriver i ett mejl till Mitt i att skicket på lokalen efter branden var anledningen till att de motsatte sig att betala skadestånd.

I 22 år drev Metin Akan Mästargrillen och han hade inga planer på att sluta. Det abrupta avslutet har varit svårt att komma över.

I 22 år drev Metin Akan Mästargrillen och han hade inga planer på att sluta. Det abrupta avslutet har varit svårt att komma över.

Pekka Pääkkö

”Enligt vår uppfattning så blev lokalen så pass förstörd i branden att hyresavtalet därmed upphörde och därför inte gällde längre. Och att vi därför inte ansåg oss vara skadeståndsskyldiga”, skriver hon i ett mejl.

Hon menar att de är glada att de nu har kommit överens så att båda parter kan gå vidare.

I en intervju med Mitt i Tyresö i höstas sa att hon att det var önskvärt med någon typ av grill i centrum, och att Mästargrillen var uppskattad, men att det inte längre är aktuellt.

”Eftersom grillen blev så pass skadad så kommer vi inte återuppbygga den igen”, skriver hon nu.

En droppe i havet

Metin Akan är besviken men är glad att de anlitade en advokat.

– Vi får i alla fall något, men det täcker inte alla kostnaderna. Men vad ska man göra, det som har hänt har hänt. Jag saknar fortfarande mitt jobb.

Polisutredningen i ärendet är nedlagd. Med hjälp av tekniska undersökningar och brandhund kunde vissa spår säkras, men det ledde inte till någon misstänkt. Klart är i alla fall att branden var anlagd.

Tom M Kronestedt

Redan före branden var framtiden oviss för grillen. Under de sista fem åren fick de kontrakt år för år, och visste inte hur länge de skulle få driva verksamheten.

Mitt i har sökt Tyresöpolisen upprepade gånger sedan i höstas för att få svar på hur det går i utredningarna för bränderna under 2022, men ingen vill ställa upp på intervju. I mejl skriver polisen att man tror att det rör sig om olika gärningsmän, och att man jobbar med olika teorier. Att bränderna plötsligt upphörde tror man har att göra med förebyggande arbete tillsammans och i samverkan med bland annat bensinstationer.