De fyra tjejerna bakom boken går sitt andra gymnasieår på Campus Manilla och fick under senhösten 2020, som en del av gymnasieprogrammet, chans till att testa på att driva ett eget UF-företag. Tillsammans driver de ICE-UF och deras gemensamma mål, att bidra till och lyfta upp ett viktigt ämne, resulterade i en bok de själva skrivit i samråd med psykologer, poliser och experter.– Vi önskar att vi inte hade behövt skriva om det här, eftersom ingen ska behöva bli utsatt. Men verkligheten ser annorlunda ut och vi hoppas att vår bok kan vara till stor hjälp, säger Emma Blom.Steget före förövaren 

Bokens ämne baseras på att de upplever att de och andra ungdomar i dagens samhälle i stor grad känner otrygghet och oro inför att bli utsatta för övergrepp. De vill på ett lättillgängligt sätt kunna informera ungdomar om hur de ska ligga steget före förövaren.– Det är lätt att tro att man själv inte kommer att utsättas men det kan hända precis vem som helst, alla känner någon som blivit utsatt. Därför vill vi med vår bok informera ungdomar om hur man kan förbereda sig ifall man råkar ut för ett övergrepp och till vem man kan vända sig till om det sker, säger Linn Hellström.

Lättläst bok

Tjejerna upplever att böcker som handlar om samma ämne är svårtillgängliga och saknar viktig fakta samlat på ett och samma ställe. Därför har de fokuserat på att ta fram en lättläst bok där läsaren snabbt guidas till olika kapitel som förklarar hur man bland annat ska förbereda sig inför ett övergrepp och om hur kroppen kan reagera efteråt.– Vi har haft liknande tankar och visioner om vad vi ville fokusera på i vårt UF-företag. Vi har kompletterat varandra bra och bestämde oss tidigt för att lyfta ett tungt men viktigt ämne, säger Linn Hellström.

Hälften vunnet

I framtiden hoppas de få kunna hålla föreläsningar och belysa relevansen i ämnet inför fler ungdomar. Något tjejerna bär med sig efter arbetet är att entreprenörskap var mer roligt och inspirerande än vad de kunnat ana och till andra ungdomar som vill göra något liknande svarar de:– Vi bara körde på, har man drivet och är engagerad så är hälften vunnet. Det bästa är att hitta likasinnade eftersom den här sortens projekt är tidskrävande. Att driva ett UF-företag har lärt oss grunderna i hur man driver ett företag och vi känner även att vi har blivit bättre på att kommunicera och skriva.